Policie již předem věděla, že do Prahy míří radikální fanoušci z celého Česka. „Věděli jsme, že shromáždění se chce zúčastnit 300 až 500 radikálních účastníků z řad fotbalových chuligánů,“ řekl v České televizi první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Odhaduje, že na demonstraci, kde mohlo kvůli současným vládním opatřením být jen 500 lidí, přijelo asi 2 000 demonstrantů.

Ředitel pražské policie Tomáš Lerch řekl, že svolavatel akce byl několikrát upozorněn, že dochází k porušení opatření a na základě toho došlo ke zkrácení akce o zhruba 45 minut dříve, než bylo plánováno. Policie také vytyčila jasně odchodové trasy z náměstí, uzavřené byly ulice Kaprova a Pařížská. „Bohužel bezprostředně po ukončení shromáždění došlo k naprosto bezdůvodnému napadení policistů ze strany rizikových účastníků, tento střet vyvolal zákrok policie,“ řekl.

Více jak tisíc policistů

Během střetu s demonstranty se zranilo asi 20 policistů, deset z nich potřebovalo ošetření od záchranářů. Na akci se podílela více než tisícovka příslušníků Policie ČR, z toho přes 600 z pořádkových jednotek.

Lerch také uvedl, že bylo zadrženo více než sto lidí. Mohou být podezřelí z trestného činu výtržnictví, případně útoky na úřední osobu. „Veškeré okolnosti budou bezpochyby přitěžující,“ řekl k tomu, jaké mohou padnout tresty.

Proč nezakročili dřív?

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek mluvil také o tom, proč policie nezakročila již během shromáždění. Zmínil, že článek 19 Listiny základních práv a svobod říká, že každý občan ČR má právo se shromáždit a vyjádřit svůj názor. „Po dobu pandemie jsou tu opatření vlády, která musíme dodržovat, ale mají nižší právní sílu,“ řekl.

Policie si kvůli tomu nechala zpracovat stanovisko od ministerstva vnitra. „Sama skutečnost, že někteří z účastníků shromáždění nedodržují krizová opatření vlády, v žádném případě nebyl důvodem k zákroku, ani důvodem k rozpuštění shromáždění,“ vysvětlil. Postup policie považuje za správný.

Fotogalerie
82 fotografií