Bývalý starosta podle své výpovědi nevěděl, že by smlouva s vítězem tendru na zvelebení ploch v jedenácté městské části nebyla v pořádku. „Jediné, co mi rada uložila, bylo podepsat smlouvu s vítězem soutěže,“ prohlásil Mlejnský. Dokument připravovali jiní zaměstnanci a byl zkontrolován právníkem a ekonomickým pracovníkem. Mlejnský prý neměl žádné pochybnosti. Dodal, že podepisoval veškerá usnesení rady městské části.

Obžaloba se týká veřejné zakázky z roku 2009 na rekonstrukci zanedbaných ploch v jedenáctém pražském obvodu. Při ní se mělo mimo jiné opravit a zvelebit přes šest desítek dětských hřišť. Městská část na to dostala peníze od Evropské unie. Práce však byly podle státní zástupkyně Denisy Durdíkové předražené. Vítězná firma si naúčtovala stavební a bourací práce, opravy a úpravy terénu v mnohem větším rozsahu, než provedla. Městská část nyní žádá po obžalovaných 45 milionů korun, náhradu škody chce i magistrát.

Jiná smlouva?

Tendr vyhrála společnost Pragflora, jejíž předseda představenstva Milan Schejbal však byl podle státní zástupkyně zároveň jednatelem firmy, která vytvořila podklady k zadávací dokumentaci zakázky s předpokládanou hodnotou 40,5 milionu korun. Nabídka, kterou firma učinila, nesplnila podle obžaloby podmínky tendru. Mlejnský pak se Schejbalem podepsal smlouvu, jež se ale údajně lišila od smlouvy, kterou společnost předložila v soutěži. Bývalý starosta podle Durdíkové podepsal i další smlouvy na vícepráce, které společnost nikdy neprovedla.

Další škodu Mlejnský a jiní představitelé městské části podle obžaloby způsobili tím, že po společnosti Pragoflora nevymáhali pokuty za nesplněné dodávky. Ani s touto částí však bývalý starosta nesouhlasí. „Starosta ani rada nebyli těmi orgány, které ukládaly sankce,“ uvedl. Spolu s bývalým starostou jedenácté městské části se u soudu zodpovídá dalších sedm lidí. Je mezi nimi například někdejší místostarostka Prahy 11 Eva Vosecká či vedoucí majetkoprávního odboru radnice Kvido Boublík. Obžalován je i Schejbal. Líčení je naplánováno do druhé poloviny října. Mlejnský byl starostou Prahy 11 od roku 2006 do roku 2014. Figuruje i v dalších kauzách.