Poprvé se ojedinělý obchod otevřel na Žižkově v roce 2017 a tehdy také dal možnost pracovat a pomalu se vrátit do normálního života prvímu prodejci panu Václavovi, který už má nyní normální zaměstnání. Přestupka, jak jí lidé, co tu pracují, nazývají, funguje jako second hand darovaného oblečení, šperků, bot a dalších doplňků. Přichází sem pracovat lidé bez domova nebo ti, kteří se ocitli ve velmi těžkých životních situacích.

Mezistanice v životě

Přestupní stanice slouží doslova jako taková mezistanice, kterou projdou zhruba čtyři lidé za rok do normálního života. „Když jsme začínali, byli u nás maximálně na půl roku, což fungovalo pro první tři lidi, pak jsme zjistili, že to je docela málo. Potom jsme to nastavili tak, že jsou tu minimálně půl roku a maximálně rok,“ říká zakladatelka projektu Eva Dudová. Kromě věcí na prodej si tu také mohou zdarma vzít oblečení nebo třeba školní potřeby samoživitelky nebo lidé žijící na ulici.

Prodejci v Přestupce tu získávají opět pracovní návyky a dávají si postupně život více dohromady. Také jim pomáhá sehnat bydlení alespoň na ubytovnách či azylových domech, cílem je aby se dopracovali například k sociálním bytům. Přestupní stanice teď zaměstnává celkem jedenáct lidí. a letos se rozrostla o další provozovnu v centru města v Opatovické ulici.

Finanční problémy

Obchod se tu otevřel na konci února, takže ho hned zase za 14 dní uzavřely vládní opatření kvůli epidemii koronaviru. Na novou prodejnu nasbírali peníze i pomocí různých sbírek, ty ale nakonec padly na to, aby se Přestupka vůbec udržela v chodu. I když byl obchod uzavřený, tak pořád platili všem mzdy, aby neskončili znovu na ulici. V květnu se sice zase otevřelo, ale do centra se ani nevrátili turisté, na které obchod v centru částečně cílil. Obchod kromě toho také platí nájem, který v centru města není úplně nízký a na konci srpna se ocitl už tak trochu na dně.

Zvedla se ale poměrně velká vlna solidarity a obchod se zatím podařilo udržet, lidé začali přispívat přes webovou platformu Darujme.cz, eshop Přestupky nebo jen přišli opět nakupovat.

Příkladem, že celý projekt dokáže lidem doslova změnit život, je i vedoucí obchodu na Praze 1 Markéta. Ta je součástí Přestupky už téměř dva roky a sama vede i prvního člověka, který sem přišel stejně jako ona u ulice.

Skončila jen se stanem a spacákem

Sama má za sebou poměrně složitou cestu zpět do normálního života. V minulosti měla problémy s drogami a už šestnáct let chodí na substituční léčbu. K drogám ji vlastně tak trochu zlákal její bývalý přítel, kterého poznala ještě když žila úplně normálním životem. „Byl na ulici a bral drogy a já jsem je začala brát s ním, pak jsme je začali prodávat. Pak mě vyhodili z práce a dostala jsem se na ulici, kde jsem byla deset let. Fakt to bylo blbý,“ popsala svůj příběh. Její cesta do stanice začala asi před čtyřmi lety, když ji přítel opustil a zůstala úplně sama, měla jen stan a spacák. „Připadala jsem si úplně na konci života,“ podotkla.

Život se jí začal měnit k lepšímu díky projektu Tvoje šance, který vlastně učil lidi opět pracovat a žít normálně. Původně pro ni byl nezvyk pracovat jen dvakrát týdně několik hodin. Musela se naučit chodit někam včas a mít nějaký režim, díky jednomu ze sociálních pracovníků se dostala k Přestupní stanici.  Nyní má už práci na plný úvazek, sama bude zaučovat další prodejce a měla by fungovat i trochu jako sociální pracovnice pro lidi, kteří si sem přijdou pro radu. Navázala opět kontakty s rodinou a podařilo se jí získat i bydlení, když postupně přešla přes azylový dům do sociálního bytu a před pár dny se jí dokonce podařilo získat i městský byt od magistrátu. Kromě toho si také osvojila fenku z útulku, která jí dělá v obchodě společnost. „Sama tomu nevěřím, že mám takové štěstí,“ dodává.

Chystá se benefice

Přestupní stanici se podařilo zatím ty nejhorší chvíle přežít a teď se snaží ušetřit všude, kde to jde. Zároveň plánuje další akce, které by mohly pomoci získat hlavně potřebné finance. Rozjeli internetový obchod, obměnil se trochu sortiment, který teď cílí více na domácí klientelu. Chystá se i větší benefiční akce spolu s herci Dejvického divadla, Studia Rubín a s pár dalšími známými osobnostmi, kteří budou na benefiční aukci ve prospěch projektu dražit třeba různé umělecké předměty nebo věci, ke kterým mají nějaký vztah. Eva Dudová věří, že Přestupní stanice tu bude pořád dál a kromě benefice chystá řadu dalších akcí.

Fotogalerie
38 fotografií