Loď Avoid se stala centrem alternativní kultury a cílem Pražanů i turistů. Pro mnoho obyvatel okolních domů však byla dlouhá léta ne příliš oblíbeným sousedem a s jejím provozovatelem, kterým je spolek spolek Dvojka Sobě, měli značně napjaté vztahy. 

O konci současné podoby lodi rozhodla společnost TCP Praha a. s., kterou město Praha pověřilo správou náplavky. Provozovateli poslala výpověď smlouvy a zatím to vypadá, že své rozhodnutí nehodlá měnit. „Pokoušeli jsme se o nějaká jednání, na to nikdo nereagoval," řekl Ivo Slavík ze spolku Dvojka Sobě, který se o provoz lodi stará.

To vyvolalo vlnu odporu mnoha lidí, kteří si náplavku bez Avoidu nedokážou představit a vznikla i petice, pod kterou svůj podpis připojilo přes dva tisíce lidí. 

Výpověď kvůli hluku

Podle pražského magistrátu dostala loď výpověď kvůli opakovaným stížnostem na hluk od obyvatel okolí. „Praha 2 se dlouhodobě snaží, aby náplavka na Rašínově nábřeží byla místem setkávání s kulturní či společenskou přidanou hodnotou, nikoliv pouze místem hlasitých koncertů a opileckých večírků,“ komentoval situaci radní městské části Praha 2 Michal Zuna.

Podle městské společnosti také došlo k částečnému porušení smlouvy, ve které se spolek zavázal, že Avoid bude prostor pro umění a fungovat částečně jako galerie, což se však z pohledu firmy TCP nedělo.

Ivo Slavík uznává, že provoz na náplavce může okolí obtěžovat i kvůli množství různých podniků. „Je tu spousta lodí, ze kterých se od otevření do desáté hodiny line hlasité tuc tuc tuc, a to je bezesporu pro okolí frustrující," myslí si.

Obyvatelé nábřeží výpověď vítají

Ukončení činnosti lodi naopak vítají lidé, kteří okolí náplavky na Rašínově nábřeží bydlí. Spolek Praha ohleduplná proti hluku na náplavce bojuje již v podstatě deset let od doby, kdy její popularita začala růst.

Spolek měl dlouhodobě výhrady k pořádání koncertů, které se původně konaly přímo na náplavce a postupně se přesunuly právě na loď. Napjaté vztahy měl také s provozovatelem Avoidu Ivo Slavíkem. Podle jednoho z členů spolku Matěje Černého udělal z náplavky „pařírnu“. Spolek o něm také mluví jako o někom, kdo se považuje za galeristu, ale ve skutečnosti mu jde hlavně o provoz v podstatě hudebního klubu na ulici a prodej alkoholu. „My jsme ho prosili, dělejte si co chcete, ale nehrajte," popsal Černý spory z minulých let. 

Na Avoidu se podle Slavíka během posledních let výrazně omezil provoz ve večerních hodinách, letos by zde koncerty probíhaly již je v akustické podobě, jejichž hlasitost by měla být v souladu s vyhláškou o buskingu, která v Praze platí. 

Umělci mluví o smrti lodi

Podporu Avoidu vyjádřili mimo jiné umělci, kteří svou tvorbu lodí spojili. Například básnířka Sylva Fisherová obhajovala genia loci lodi, který podle ní umožnil vznik mnoha uměleckých děl včetně jedné z jejích básnických sbírek.

Reagovala také na slova vedení Prahy, které tvrdí, že neplánuje umění včetně hudby nebo poezie z lodi vyhnat a chce zachovat její odkaz i nadále. To však podle básnířky naznačuje, jako by loď chtěli zabít. „Odkaz může mít něco, co je mrtvé, ale tahle loď je živá," říká.

Lidé v petici proti vypovězení smlouvy mluví o jedinečné atmosféře nebo jako o posledním nekomerčním prostoru na celé náplavce, který si přejí zachovat. Matěj Černý ze spolku Praha Ohleduplná si však myslí, že unikátnost místa bude zachována. „Není to likvidace lodi, je to jen výměna provozovatele za  člověka, který se bude chovat slušně ke svému okolí,“ dodal. 

Fotogalerie
9 fotografií