Vítr, který znovu sužuje Česko, je srovnatelný s orkánem Sabine. V Praze byl nejsilnější v neděli večer a přes noc, dosahoval rychlosti až 110 km/h.  

Výstraha meteorologů před silným větrem začala platit v neděli v 11:00 dopoledne až do pondělního rána. „Od neděle do pondělního rána zasahovali pražští hasiči u celkem 33 událostí, spojených se silným větrem. Jednalo se o uvolněné plechy a popadané stromy, v několika případech na osobní auta,“  uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka krátce po sedmé.

Nejvážnější případ se stal v Cimburkově ulici na Žižkově - tam kolem půlnoci spadla část rozestavěné střechy dolů na auta, která poškodila. Policie musela ulici uzavřít. „Hasiči na střeše zajistili zbytky poškozené střechy a celý ten případ předali policistům, kteří vyrozumí stavební firmu,“ dodal Kavka.

V okolí Prahy byla situace horší. „Do dnešního rána jsme zasahovali u 293 událostí. Z toho přes 240 v souvislosti se silným větrem,“ uvedli v pondělí ráno středočeští hasiči na Twitteru. Ve Slušticích u Prahy začala vpodvečer hořet tráva u vrakoviště, hasiči kvůli větru vyhlásili druhý stupeň poplachu.

V Praze od nedělních 16:13 nejezdí přívoz P8, jenž spojuje Císařský ostrov a Troju. Kvůli varování před silným větrem zůstal v neděli zavřený průhonický park. Ten se stále vzpamatovává z větrné bouře Sabine, která se prohnala Českem minulý týden. Vítr v parku vyvrátil nebo poškodil zhruba 90 stromů, většinou smrků ztepilých. V několika případech se nápor větru podepsal i na vzácnějších a starších stromech, například na dubu celokrajném, jenž byl na Podalpinské louce vysazen kolem roku 1925, dubu letním starém přes 120 let a červenolistém buku lesním, jedli ojíněné nebo jedli obrovské, jejichž stáří bylo okolo 80 let. Areál musel být dočasně uzavřený.

Video
Video se připravuje ...

Vítr dorazil 10. února nad ránem do Prahy. Martina Neckářová

Jak se chovat?

Meteorogolové na webu radí lidem omezit pohyb venku i jízdy autem, nezdržovat se a neparkovat v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. „Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu," uvádí. Před silným větrem doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a omezit pohyb venku i jízdu autem, když už se autem vydáte, jeďte maximálně opatrně a pomalu.

Sledujte radar Blesku.

Fotogalerie
27 fotografií