„Celkově lze říci, že škody nejsou rozsáhlé, jedná se o jednotlivé stromy, maximálně malé skupiny několika stromů,“ uvedla mluvčí Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Petra Fišerová. V Kunratickém lese vítr zničil 170 stromů a v Divoké Šárce 80. Celkový počet 600 zničených stromů představuje zhruba 400 metrů krychlových dřeva, dodala Fišerová.

LHMP se starají i o významné parky, jako je Stromovka, zahrady na Petříně, Vítkov, Letenské sady a oboru Hvězda. Podle Liškové byla nejhorší situace na Petříně, kde spadlo 13 stromů. Celkem v parcích pod správou organizace vítr zničil 23 stromů. „Podél vodních toků a ploch to bylo celkem 129 stromů, nejvíce podél Kunratického potoka," doplnila pro ČTK Fišerová.

Lišková dodala, že i když vítr již pominul, lidé by si měli při pohybu v lesích a parcích stále dávat pozor. „V korunách mohou být ještě polámané větve, které se mohou samovolně nebo i za mírného větru uvolnit,“ vysvětlila.

Vichřice, která přišla jako orkán Sabine z Německa, Česko zasáhla v pondělí. Na Sněžce dosáhl vítr v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadly škody způsobené vichřicí na majetku na stovky milionů korun. V Praze hasiči vyjížděli k více než třem stovkám případů, řešili zejména popadané stromy a zajišťovali uvolněné plechy na střechách. Kvůli nepříznivému počasí byly zavřeny zoologická a botanická zahrada, hřbitovy či vyšehradský park. Nejezdil ani přívoz v Troji.

Lesy hlavního města jsou organizací, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Společnost vznikla v roce 1992 a stará se o 2900 hektarů lesů, významné parky, 300 kilometrů vodních toků a přes 165 vodních nádrží.

Video
Video se připravuje ...

V Jankovcově ulici spadl strom před vjezd. Václav Burian

Fotogalerie
18 fotografií