V Praze nárazy větru kolem sedmé nabraly na intenzitě. Do hlavního města dorazila studená fronta od severozápadu, vítr podle meteoroložky Dagmar Honsové foukal rychlostí až 110 km/h.

„Čelo fronty přešlo přes Prahu kolem 6:45, doprovodily ho silné nárazy větru a déšť. Blesková aktivita se vyskytla na severozápadě Čech, na Rakovnicku a také na Klatovsku,“ řekl Blesk.cz Matěj Hrabánek, lovec bouřek z Czech Thunderstorm Research Association, který situaci monitoruje ze severního okraje Prahy.

Dvě zraněné děti

K prvnímu případu vyjížděli pražští hasiči dvanáct minut po třetí hodině ranní. Nejprve se jednalo o uvolněné plechy a plachty, kolem šesté hodiny ráno, kdy vítr zesílil, už ale hasiči řešili popadané stromy na automobily. V 16:00 už hasiči evidovali celkem 265 případů souvisejících se silným větrem. „Sabina se v Praze od 18. hodiny trochu uklidnila. Do této chvíle evidujeme necelých 300 zásahů kvůli silnému větru,” informovali hasiči na twitteru.

Popadané stromy

Stromy spadly na auta v Modřanech nebo v ulici Dřevčická v pražských Malešicích. Strom spadl také přes ulici Šikmá na Žižkově, v Molákově ulici na Invalidovně, v Jankovcově v Holešovicích nebo v Nedvědově ulici v Podolí. V ulici Jana Masaryka dokonce spadl strom na budovu školy.

V parku v Klánovicích odpoledne větve ze stromu, jejž zlomil vítr, zasáhly dvě děti. „Chlapce (15) i dívku (14) převezli záchranáři na dětskou chirurgii na Bulovku, oba jsou mimo ohrožení života,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová

V ulici Jana Masaryka spadl strom na budovu školy, 10. února 2020.
Autor: HZS Praha

Kolem deváté se ve Washingtonově ulici v centru Prahy uvolnila plechová střecha o velikosti zhruba 10krát 10 metrů, na místo vyrazili lezci pražských hasičů. V Písečné ulici v Praze 8 spadla lampa na auto.

Video
Video se připravuje ...

Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici. Hasiči Praha

Silný vítr způsobil problémy na železnici. Několik vlaků, které měly vyjet z hlavního nádraží v pondělí brzy ráno, nabraly zpoždění, spadlý strom také zastavil provoz na příměstské železniční lince S49 mezi Libní a Hostivaří.

 Kvůli větru nejezdí do odvolání ani přívoz P8 mezi Císařským ostrovem a Trojou. Pražská zoo zůstala v pondělí kvůli silnému vichru preventivně zavřená, informoval na twitteru její ředitel Miroslav Bobek.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana byly z bezpečnostních důvodů nepřístupné také hřbitovy v metropoli. „Naplánované obřady se uskuteční pod dohledem zaměstnanců Správy pražských hřbitovů,“ uvedl. Krizový štáb hlavní město během pondělního řádění Sabine nesvolalo. „Operační středisko je v plné pohotovosti. Situací se zabýváme celou noc, jsme v kontaktu s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Zatím není důvod svolávat krizový štáb. Pokud by se ale situace změnila, jsme připraveni to udělat,“ řekl náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN).

Tisíce lidí bez proudu

V okrajových částech Prahy byly ráno bez proudu tisíce lidí, spadl totiž jeden z mála sloupů venkovního vedení, který firma má. Většina elektrického vedení je v hlavním městě pod zemí. „Spadl v 05:30 ráno. Zasáhlo to například Dubeč, Kolovraty, Čestlice, Uhříněves nebo Nedvězí. V těchto obcích jsme proud velmi rychle zapojili z druhé strany, takže tam výpadek trval několik málo desítek minut. Nejdéle to trvalo v Kolodějích, kde byly dodávky obnoveny po 08:00,“ řekl mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Zrušené lety

Na pražské letiště nedorazilo zřejmě kvůli větru zatím 10 spojů. „Pouze v jednom případě máme od letecké společnosti potvrzené zrušení přímo kvůli počasí, jinak důvody uvádět nemusejí,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková. Zrušeno bylo zatím sedm zpátečních letů, a to do Curychu, Mnichova, Frankfurtu, Düsseldorfu, Londýna a Amsterdamu.

Video
Video se připravuje ...

Vítr dorazil 10. února nad ránem do Prahy. Martina Neckářová

„Situace se může pochopitelně měnit, proto doporučujeme, aby cestující sledovali aktuální informace u své letecké společnosti nebo na webových stránkách letiště," uvedla Pavlíková. Letadlo z Dauhá, které mělo na letišti v Praze přistát v 6:55, se o to pokusilo, ale neúspěšně, nakonec letělo na letiště ve Vídni, vyplývá z informací na webu letiště.

„Na Letišti Václava Havla Praha panuje silný vítr, provoz však stále probíhá bez omezení,“ uvedla Pavlíková. Dodala, že při odbavení letadel se postupuje podle předepsaných pravidel pro silný vítr. Personál letiště už v neděli večer zajistil stavby, manipulační techniku a upevnil předměty, které by se mohly vlivem větru uvolnit.

Fotogalerie
54 fotografií

Více o orkánu Sabine čtěte ZDE