Zastupitelé Prahy se podivují, že primátorovi trvalo poslat jeden dopis několik týdnů. Ten měl putovat na ředitelství francouzské firmy JCDecaux. Radnímu pro majetek Janu Chabrovi (Spojené síly pro Prahu), který má celou věc v gesci, prý uvedl nicneříkající důvod: „Vysvětlil to tak, že jde o administrativní nedostatek a přetížení té činnosti u nich v odboru. Doufám, že to není záměr. Domluvili jsme se na tom před několika týdny a teď je opravdu potřeba postupovat koordinovaně,“ uvedl pro Blesk.cz Chabr.

Ve čtvrtek na dotaz Blesk.cz uvedl primátor Hřib, že dopis je už odeslaný. „Dopis byl již z kanceláře primátora odeslán pobočce JCDecaux v Praze i mateřské společnosti ve Francii,“ prozradil Hřib. Na dotaz, proč to trvalo několik týdnů, však neodpověděl. 

Pražané na dešti a větru?

Chabr v minulém týdnu zveřejnil stanovisko JCDecaux, která chce k 30. červnu 2021 odstranit všechny přístřešky pražské MHD - v ten den totiž vyprší smlouva. Aby to firma stihla, hodlá s tím začít už koncem roku  2020. Město se proto podle Chabra pokouší s firmou vyjednat nějaké řešení, aby stihlo najít v soutěži následujícího provozovatele.

Tomu měl pomoci právě dopis, který měl Hřib odeslat francouzským vlastníkům. „Nastiňujeme v něm postup ze strany hlavního města Prahy. Co se má stát, jaké kroky by měly vést k exitové strategii ze strany současného koncesionáře, tak aby nebyli ohroženi občané hlavního města Prahy, abychom dodrželi podmínky a nevytvářeli si dva právní výklady,“ vysvětluje radní s tím, že chce město dosáhnout dohody, kdy by se ideálně jedna zastávka ihned nahrazovala druhou.

Netransparentní jednání

Kauze kolem JCDecaux přilily do ohně fotografie, jež zachycují, jak tehdejší předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová s úsměvem na rtech vystupuje z auta manažera reklamní firmy firmy JCDecaux Tomáše Tenzera, jenž je souzen za korupční jednání a manipulace s veřejnými zakázkami. Následně ze své funkce odstoupila a zůstala řadovou zastupitelkou. Později se však ukázalo, že nebyla jediná, kdo se s Tenzerem stýkal.

Dvě schůzky měl s manažerem firmy i pirátský zastupitel Viktor Mahrik, který je také v komisi rady pro městský mobiliář. Má tak vliv na podobu zadání veřejného výběrového řízení na provozovatele městského mobiliáře. To se nelíbí koaličnímu partnerovi Spojeným silám pro Prahu - jejich předseda Jiří Pospíšil chce Mahrikův konec v komisi: „Souhlasím s návrhem radního Chabra, že ve chvíli, kdy Piráti znevěrohodňují celou zakázku, by měl pan primátor jako hlava města za zakázku převzít zodpovědnost,“ řekl pro Blesk.cz.
U primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se na několik týdnů zdržel dopis, který řeší spor o přístřešky na zastávkách MHD.
Autor: Blesk:Pecak Krivan CNC

Spojené síly pro Prahu navrhují, aby byl Mahrik nahrazen jiným pirátským kandidátem. S tím ale primátor nesouhlasí: „Z mého pohledu by neměl tento požadavek ani adekvátní opodstatnění. Setkání s jakoukoliv osobou automaticky neznamená střet zájmů. Na některých jednáních s JCDecaux byl navíc Viktor Mahrik i s radním Chabrem za TOP 09.  Pan předseda Mahrik měl všechny své schůzky zcela transparentně uvedené ve svém otevřeném kalendáři,” reagoval primátor.

Podle Jiřího Pospíšila je tato kauza zatím jen ukázkou netransparentního jednání Pirátů: „V pátek budu chtít na koaličním jednání odpověď,“ uzavřel věc Pospíšil.

Fotogalerie
5 fotografií