S přestavbou domu v ulici U Průhonu 38 začala Praha 7 předloni na podzim, hotovo mělo být do konce roku 2018. Po téměř ročním zpoždění je jasné, proč k němu došlo. „Ve stavebně-technických posudcích najdeme nedostatky, které se objevily až během stavby a jejich odstranění bylo nákladné: azbest, problematická statika konstrukcí, slabá základová deska,“ vysvětlil Blesku Tomáš Kaštovský (43, ODS).

„Už samotný výběr budovy byl podivný – jejími majiteli byla společnost registrovaná v daňovém ráji na Britských panenských ostrovech, fyzické vlastníky starosta Jan Čižinský (41, Praha sobě) neprozradil,“ dodal. Co však opozice kritizuje především, jsou náklady na stavbu ve srovnání s užitečností radnice. 

V roce 2015 Čižinský tvrdil, že městská část zaplatí za vznik nové budovy radnice nanejvýše 250 milionů korun. „Já jsem při kontrole nákladů došel až k 406 milionům,“ řekl Blesku Tomáš Bartovský (40, ODS). Například navýšení ceny rekonstrukce na 225 milionů z plánovaných 214, za které ji slíbilo provést konsorcium Metrostav/Geosan, zdůvodnila radnice Prahy 7 vícepracemi naplánovanými až v průběhu stavby. „Zatím se bezpečně pohybujeme v limitech pro nepodstatné změny závazku,“ uvedl již dříve mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Čtyři adresy jednoho úřadu

„Nač potřebovali čtvrtou adresu, když občanům obíhání úřadu radnice neusnadní a úředníci se do nové nevejdou?“ i na tuto otázku se ptají občané i opozice. Úřad městské části Praha 7 s novou budovou totiž podle nich získal už čtvrtou adresu po pracovišti ve Veletržní 33, informačním centru v Dělnické 44 a Nábřeží Kapitána Jaroše 7. „Chyby a nedostatky nového sídla vedení radnice bagatelizuje. Je to jeho vlajková loď, proto nepřizná, že je stavba dražší a že potřebám úřadu nevyhovuje,“ dodal Bartovský.

Praha 7 s novou budovou získala už čtvrtou adresu.
Autor: K. Kopáč, M. Sekanina, archiv

Názory opozice odmítá například Pavel Zelenka (48, Praha 7 sobě), který je za novou radnici Prahy 7 odpovědný. „Jde o naprosté nesmysly. Nová radnice je několikanásobně levnější než projekt ODS za více než miliardu, vyhovuje potřebám úřadu a je to první veřejná budova v Praze postavená naprosto průhledně, extrémně rychle a podle výsledků mezinárodní architektonické soutěže. Chápeme, že je trnem v oku všem, kdo nic takového neumí nebo nechtějí. O tom, jestli hyzdí své okolí, nebo bude perlou města, rozhodli voliči, kteří nám ve volbách dali více než padesát procent hlasů,“ řekl Blesku.

 

Fotogalerie
7 fotografií