Letošním heslem pochodu bylo „nezáleží na tom, co máme na hlavě, ale co nosíme v srdci“. Účastníky neodradilo ani dnešní extrémně teplé počasí. V průvodu, jenž se úderem poledne vydal ze zaplněného Staroměstského náměstí, je chladil kropicí vůz.

V čele zástupu jely čtyři jízdní policistky, které své koně ozdobily růžovými pentlemi. Průvod prošel za doprovodu bubenické kapely podél Vltavy až k ostrovu Štvanice, kde na účastníky čekal doprovodný program včetně koncertů či stánků, kde dobrovolnice vysvětlovaly zájemkyním metodu samovyšetření prsou.

Podle organizátorů Avon Pochodu dávají účastníci pochodu svou účastí najevo, že o rakovině prsu je důležité mluvit. Nákupem triček, která sloužila jako vstupenka na Štvanici, přispěli na preventivní program Ženy ženám, který dotuje vyšetření prsou ve screeningových centrech. Cílem projektu je přivést do ordinací ženy mimo screeningový věk, tedy ty, které vyšetření nemají hrazeno z pojištění. O trička, která byla letos v námořnickém stylu, byl tradičně velký zájem a pruhovaná mužská varianta se vyprodala ještě před startem průvodu.

Vybrané peníze dále poputují na vyhodnocování screeningových dat, které slouží ke zmapování aktuální situace ohledně rakoviny prsou v Česku. Podpoří také bezplatnou telefonní linku za zdravá prsa 800 180 880, kde mohou nemocné ženy anonymně vyhledat u terapeutů a psychologů pomoc v nelehké situaci a informace k nemoci. Podporu získá i Aliance žen s rakovinou prsu, která financuje preventivní i vzdělávací programy.

Do Avon Pochodu se v ČR každoročně zapojí okolo 20 000 lidí. Za dobu existence akce se na boj s nemocí vybralo přes 119 milionů korun. Podobné akce se konají ve více než 50 zemích.

Pravidelný screening

Rakovina prsu v ČR představuje skoro pětinu všech zhoubných nádorů u žen. Ročně jí jich onemocní asi 7000, po prodělané léčbě jich žije asi 50 000. V Česku byl v roce 2002 zaveden pravidelný screening rakoviny prsu, při němž zdravotní pojišťovny hradí ženám nad 45 let vyšetření mamografem jednou za dva roky, mladším některá vyšetření ultrazvukem. Výsledkem je častější odhalení nádorů - úmrtnost klesla mezi roky 2002 a 2016 o deset procent. V roce 2016 nemoci podlehlo 1900 žen.

Riziko vzniku nádoru prsu roste celý život. Jedinou zaručenou metodou, jak najít ložisko nádoru včas, je samovyšetřování a pravidelná návštěva screeningových center. Většina bulek v prsní žláze je nezhoubných. Její nahmatání tak podle lékařů není důvod k panice, ale k racionálnímu kroku: k objednání se na vyšetření do screeningového centra.

Fotogalerie
10 fotografií