Památkově chráněná budova v Petrské ulici, nedaleko ministerstva dopravy a zemědělství, která je nápadná svou zelenou fasádou, měla být podle původních plánů zrekonstruovaná do konce září 2019. Teď to ale s plány vlastníků vypadá bledě. Poté, co se z budovy zřítila část římsy a fasády a následně vyšlo najevo, že uvnitř probíhaly stavební zásahy bez platného povolení, si místo převzali pracovníci Metrostavu. Ti na náklady majitele zajišťují statickou stabilitu budovy. Hrozí totiž, že by se tu mohly zřítit další kusy z domu.

„Stavební úřad protokolárně předal stavbu v havárii Metrostavu na základě smlouvy o odstraňovaní havárií. Stavební úřad dále zajistil technický dozor odborníkem za účasti městského statika i koordinátora bezpečnostní práce. Geodetickým měřením se budou sledovat případné pohyby budovy,“ prozradil místostarosta pro bezpečnost a výstavbu Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Majitel mlčí

Památkově chráněný objekt patří firmě Sigma Plaza, která podle Prahy 1 měla pouze souhlas v domě provádět vyklízecí, udržovací a průzkumné práce. V pondělí 11. února však kontrola prokázala, že rozsah prací, které v objektu probíhaly, byl mnohem větší. Na dveřích domu bylo prý i falešné stavební povolení.

Firma Sigma Plaza nechtěla nastalou situaci komentovat: „Nechceme se k tomu vyjadřovat,“ řekla projektová manažerka Michaela Rumlerová. Radnice Prahy 1 nyní sbírá fakta, na jejichž podkladě chce na majitele podat trestní oznámení.

Ze zveřejněných informací na webu ZipReality.cz vyplývá, že Sigma Plaza chtěla na konci září 2019 dokončit rekonstrukci objektu. Mělo tu vzniknout 22 luxusních bytů či kanceláří o dispozici 1+kk. 

Fotogalerie
14 fotografií