Poměrně nedávno, loni 24. října vydala centrální banka ke 100. výročí vzniku Československa dvacetikorunové mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Před pobočkami centrální banky tehdy rovněž stály stovky lidí a na mince si musely počkat i několik hodin.

V letošní kolekci ČNB plánuje u bankovky i každé z mincí vydat opět omezený počet, 200.000 kusů od každé. Výměna potrvá do vyčerpání zásob. Mince a bankovky není možné objednat ani zaslat. Možná je pouze výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky, a to výhradně na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Seznam a otvírací doba všech sedmi územních pracovišť ČNB, kde se výměny mincí provádějí, jsou dostupné na webu ČNB.

Limitované množství

ČNB stanovila maximální možné množství pro výměnu na tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přetiskem na osobu. Při návštěvě pracoviště ČNB si tak budou moci občané vyměnit maximálně devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 Kč a bankovky v hodnotě 300 Kč. Dvacetikorunové mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

Mince za 100 milionů

ČNB také vydá k 100. výročí československé měny zlatou minci v hodnotě 100 milionů korun. Její hmotnost bude 130 kilogramů, průměr má mít víc než půl metru a silná bude 45 milimetrů. Půjde pouze o výstavní exponát.

Tato mince bude k vidění na výstavě České národní banky nazvané 100 let česko-slovenské koruny, která se bude konat od pátku 1. února do neděle 28. dubna v Císařské konírně Pražského hradu. V rámci expozice si budou moci návštěvníci také prohlédnout vzácné československé mince a papírové peníze, zlaté slitky, medaile či originální návrhy československých bankovek od Alfonse Muchy nebo Maxe Švabinského.

Pamětní bankovka

Ve čtvrtek také ČNB vydá vůbec první pamětní bankovku s portrétem Aloise Rašína. Její prodejní cena bude zhruba desetinásobně vyšší, než je její uvedený nominál 100 Kč. Zájemci si ji budou moci zakoupit pouze u smluvních partnerů ČNB.

Fotogalerie
15 fotografií