Prase pověsili na křižovatce ulic Schnirchova a Šimáčkova, kde podle komentářů v sociální skupině už od brzkého rána zatápěli pod kotlem. Zatímco někteří se těší, u dalších tato skutečnost vyvolala spíš pohoršení nad tím, že se na ulici uprostřed středoevropské metropole takováto věc veřejně odehrává.
Podle majitele restaurace Karla Podrázského (40) nejde o žádnou novinku, zabíjačka se tu koná už asi pošesté. „Spousta lidí je dnes bohužel naučená, že maso je zabalené ve fólii. Takže toto je alespoň takové oživení toho, jak to vlastně vzniká, že to není produkt, který by někdo vytvořil, ale že je to ze živého tvora,“ řekl Blesku majitel, podle kterého se na koupeném praseti začalo pracovat zhruba ve 4 hodiny ráno.
„Dělám to jako hobby, protože jsem z vesnice. Dělávali jsme to s tátou, když jsme bydleli na samotě. Jinak dělám rekonstrukce koupelen, živím se úplně něčím jiným,“ řekl příležitostný řezník Jaroslav Horák (43), který jinde po Praze zabíjačky nedělá.
Kolemjdoucí si zavěšené prase celé dopoledne hojně fotili. Zdaleka ne všem je tato akce proti srsti. „Jsem odsud, pravou vesnickou zabíjačku jsem nikdy nezažila. Nevadí mi to. Jestli to někomu vadí, ať kolem toho nechodí,“ řekla Blesku paní Mlynaříková, jedna z kolemjdoucích.
„Moje sestřenice byla zhrozená, ale mně to vůbec nevadí. Jako malá jsem jezdila za babičkou na zabíjačky do Jaroslavi, to je vesnice mezi Holicemi a Vysokým Mýtem. Tehdy choval prase každý. Určitě půjdu na jitrničku,“ řekla další z kolemjdoucích Eva (74).
„My jsme obě veganky, maso nejíme šest let. Nikdy jsme zabíjačku neviděly. Je to kruté a nechutné,“ uvedly dvě cizinky z Rakouska.
„Mně se to nelíbí, nejím totiž maso. Zabíjačku jsem zažila jako malá u babičky na vesnici,“ dodala další kolemjdoucí Klára (23).