V průvodu směrem k Pražskému hradu byli mezi lidmi také Jarmila (73) a Petr (78), kteří se setkání zúčastnili už potřetí. Václav Havel je pro ně dodnes důležitou osobností. „Byl to první prezident České republiky, nemůžeme na něj zapomenout. Vyvedl nás z toho marasmu a pomohl nám ke vstupu do Evropské unie,“ prozradili účastníci akce.

Pochod během svého putování pražskými ulicemi zpíval a místy skandoval: „Ať žije Havel!“ nebo „Václav Havel na Hrad!“. Někteří kolemjdoucí podle redaktora Blesk.cz, který byl na místě, reagovali na pochod za zesnulého prezidenta negativně. K žádným vyostřeným situacím však nedošlo.

Na Hradčanské náměstí pochodující dorazili po necelé hodině. V rámci veřejných projevů jako první hovořil bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). S Václavem Havlem se osobně znal a zavzpomínal na nezdolného ducha bývalého prezidenta. „Vážil jsem si toho, že Václav Havel byl člověk, který byl schopný přinášet oběti tomu, o čem byl přesvědčený. Nebyl to člověk frází a prázdných floskulí. On si pět let svého přesvědčení odtrpěl ve vězení,“ sdělil Herman přítomným.

K mikrofonu byla přizvaná i režisérka Olga Sommerová. „Na Pražském hradě se za 100 let vystřídalo 11 prezidentů a jen dva z nich byli demokraté a pravdiví muži: Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel," řekla režisérka. Svým projevem pak zavzpomínala na hodnoty a život prezidenta a motivovala přítomné, aby si z něj brali příklad.

Mezi poslední řečníky patřili architekt Hayato Okamura a organizátor iniciativy „Milion chvilek pro demokracii“ Mikuláš Minář. Oba podobně jako Sommerová apelovali na pokračování v odkazu Václava Havla a občanském boji. Zmínili přitom slavnou esej zesnulého prezidenta „Moc bezmocných“. Po závěrečné skupinové fotografii se pochod rozpustil. Hlavní organizátor Jiří Bareš prozradil, že letos nechtěl akci organizovat, protože v tom neviděl smysl. Přátelé ho však přemluvili a on je nakonec rád.

Pochod doprovázela policie, která dočasně pozastavovala dopravu tak, aby zástup lidí mohl v klidu projít. Setkání lidí skončilo na Hradčanském náměstí krátce po 19:00.

Fotogalerie
20 fotografií