Majitelem domu je teď firma AWM Bohemia CZ, kterou vlastní Veronika Hofmanová (26) z Hořovic, kterou však zastupuje jako prokurista Bohumil Ladman (51). „Zeptejte se pana Ladmana. Ten vše řídí,“ řekla Blesku Hofmanová. Jeho telefonní číslo, které redaktorovi předala, je od neděle neustále obsazené. Ladman není k zastižení ani ve svém bydlišti ve Kbelích. Je prý v zahraničí na dovolené.

Podivná firma funguje od roku 2013, kdy se jmenovala Robiterix a byla zaměřená na výrobu a obchod. V květnu 2014 byla přepsána na Veroniku Šídlovou, nyní Hofmanovou, 15. srpna 2015 se pak o ni začal starat prokurista Ladman. Ve stejný den firma do předmětu podnikání zapsala jako činnost nakládání s nebezpečnými odpady a také provádění staveb, jejich změny a odstraňování!

Za kolik se prodávala?

Jejím největším a hlavně nejslavnějším kšeftem, jak se zdá, je nákup zmíněné vily 18. listopadu 2015. Ač ji realitka nabízela za 49 milionů, AWM Bohemia (firma se základním kapitálem 2 miliony!) za ni vysázela jen 11 milionů. A kdo byl prodejce? Firma Queens Games, provozující loterie a sázkové hry. Ta vilu vlastnila pouhých pět měsíců, předtím ji koupila za necelých 29 milionů. Lze jen spekulovat, proč nemovitost během pár měsíců zlevnila o neuvěřitelných 18 milionů…

Jak se měnili vlastníci vily?

*V září 1995 vilu získala od státu ze zákona Městská část Praha 10. Podle dokumentů byla tehdy její hodnota 159 650 Kč + hodnota pozemků byla 2 060 400 Kč.
*V březnu 2013 ji Městská část prodala společnosti Dům Na Šafránce s.r.o., kterou tvořili nájemníci, za 16 308 000 Kč.
*V červnu 2015 společnost Dům Na Šafránce prodal firmě Queens Games a.s. za 28 910 000 Kč.
*V listopadu 2015 pak vilu koupila AWM Bohemia CZ a.s. za 11 000 000 Kč.   

Co firma nabízí?

Kolik zakázek měla firma AWM Bohemia CZ za dobu svého působení, není jasné. Na internetu nelze najít prakticky žádné nabídky či webové stránky. Jedinou stopou po firmě je povinně zveřejněná zakázka v lednu 2016 s Prahou 5, kde se píše o vybudování dopravního řešení v ulici Na Konvářce za 2,1 milionu.

Vazby na Kočkovy?

Podle dostupných informací mají lidé okolo firmy AWM Bohemia CZ vazby na kolotočářský klan Kočkových. Zná ho jak prokurista Bohumil Ladman, tak i majitelka Veronika Hofmanová i její manžel Martin Hofman, který pracuje pro firmu Jana Kočky (Prostor), kterou loni policie obvinila z daňových úniků.

Hofman se v minulosti proslavil sympatiemi k neonacismu, útokem na tehdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka v Hustopečích v roce 2009 a také tím, že byl jedním z bodyguardů na pohřbu Václava Kočky mladšího (†40). Tehdy Jan Kočka tvrdil, že ho nezná, dnes je tomu evidentně jinak.

Co se na Vinohradech stalo?

Bourání vily v ulici Na Šafránce vzbudilo minulý týden pořádný poprask. Městskému úřadu rozruch v ulici ohlásil anonym, a tak na místo v sobotu dopoledne vyrazila starostka, místostarosta a památkář. Majitel, firma AWM Bohemia CZ, totiž dostal povolení jen k rekonstrukci, nikoliv k demolici! „Stavbyvedoucí nám tvrdil, že byla narušena statika a že bylo nutné ihned bourat. Sami jsme ale na místě zjistili, že to tak není,“ řekla Blesku starostka Renata Chmelová, která upozornila na to, že bagr, který byl údajně na místě už ve čtvrtek, se do domu zakousnul v pátek odpoledne, kdy už na úřadech nikdo nebyl.

VIDEO: Takhle skončila rondokubistická vila v ulici Na Šafránce po začátku nepovolené demolice.

Video
Video se připravuje ...

Smutný pohled: Takhle skončila rondokubistická vila v ulici Na Šafránce po začátku nepovolené demolice. ÚMČ Praha 10

Co se bude nyní dít?

Stavební úřad Prahy 10 zahájil s firmou AWM Bohemia CZ správní řízení. Úředníci nařídili stavbu zajistit a další jednání, která jsou neveřejná, se budou odehrávat na úřadu městské části. „Je to výkon státní správy, je to neveřejné a já jako starostka u toho být nemůžu,“ řekla starostka Renata Chmelová, která o víkendu přímo v terénu demolici zastavila.

Co jim dovolili památkáři?

Na plotu vily visí stavební povolení, bourat se tu ale nesmělo. Jen opravovat… „Mělo to deset podmínek,“ řekl Blesku Jiří Skalický z magistrátního odboru památkové péče (MHMP OPP). „Třeba plášť a nosné konstrukce měly být zachovány,“ uvedl Skalický. Jak ale památkáři kontrolují, zda probíhají úpravy v souladu s povolením? „Na kontrolních dnech. Děláme je průběžně,“ řekl s tím, že když kontrola odhalí něco zakázaného, má jen málo možností. Stavebníkovi nicméně hrozí pokuta až dva miliony korun. S tím ale mohl už počítat ve svých plánech. Velký pozemek v lukrativní lokalitě totiž i tak získal za pakatel…

Fotogalerie
18 fotografií