„Některé ulice Prahy 1 se bohužel v noci proměnily v jeden velký klub, ve kterém je větší hluk než ve dne. Občané nám píší petice, stížnosti na noční stav ulic jsou každodenní rutinou. Vyhláška o omezené provozní době v těch nejexponovanějších lokalitách by mohla situaci alespoň částečně zklidnit,“ uvedl radní Daniel Hodek (ČSSD).

Konečná podoba vyhlášky vzejde z diskuse s městskými částmi. Do jejího znění přidají lokality, které považují za problematické. V minulosti o tom hovořila například radnice Prahy 3.

Podle návrhu Prahy 1, který zastupitelstvo městské části schválilo v roce 2014, by se omezení týkalo podniků v Dlouhé, Dušní, Jakubské, Kozí, Malé Štupartské, Masné, Michalské a Rybné ulici a v ulici V Kolkovně. Nová vyhláška by se podle odhadů dotkla více než stovky podniků. Před schválením se budou moci k návrhu vyjádřit i další instituce.

Do Prahy za levným alkoholem

Podle analýzy, kterou si nechala Praha 1 zpracovat, se na jejím území nachází zhruba 3600 pohostinských zařízení a klubů. Na Starém Městě jich je asi 800. Radnice v posledních letech upozorňuje na fakt, že zejména mladí lidé ze západní Evropy či USA často přijíždějí do Prahy v první řadě za levným alkoholem. V ulicích pak dělají hluk a nepořádek bez ohledu na noční hodinu.

Praha 1 dlouhodobě čelí i dalším problémům, které vznikají v důsledku turistického ruchu. Kromě alkoholových zájezdů šlo v minulosti například o vozítka známá jako segway, která magistrát pomocí změny zákona zakázal. Záhy je vystřídaly elektrické koloběžky, které víc než koloběžky připomínají mopedy. V poslední době se v centru začaly objevovat takzvaná pivní kola, tedy pojízdné bary, které blokují dopravu.

Fotogalerie
17 fotografií