Ulice Milady Horákové je spolu s Veletržní, Argentinskou nebo Dukelských hrdinů jednou z nejfrekventovanějších ulic Prahy 7. Zároveň slouží jako trasa pro páteřní tramvajovou linku č. 26, která brouzdá Prahou přes centrum z jednoho konce na druhý. Od poloviny září nejen na této lince cestující čeká drobné omezení v zastávce Kamenická. Do prosince se totiž bude rekonstruovat.

Co vše se změní?

„Celková rekonstrukce zastávek v obou směrech vyjde na 5 700 000 tisíc korun,“ uvedl generální ředitel Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK), která stavbu provádí, Petr Smolka. Rekonstrukční práce počítají s rozšířením chodníku, který bude nově přiléhat přímo ke stanovišti tramvaje. Tím ze zastávky učiní bezbariérovou.

„Praha 7 je protkána sítí tramvajových tras, které si zaslouží rekonstruovat,“ uvedl k rekonstrukci náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Zastávka bude ve výsledku bezbariérová, čímž se zvýší nejen komfort cestujících, ale především i jejich bezpečnost,“ narážel náměstek na fakt, že doposud museli cestující, kteří chtěli do tramvaje nastoupit, vstupovat do vozovky, což s sebou neslo určité riziko nehodovosti. Po rekonstrukci tomu tak už nebude.

Video
Video se připravuje ...

Tramvajová zastávka Kamenická v ulici Milady Horákové se rekonstruuje. Bude bezbariérová, zvýší se také dopravní bezpečnost. David Zima

Kamenická je přitom jednou z posledních bariérových zastávek MHD, které lze v Praze 7 nalézt. Proč na rozdíl od ostatních dostala při rekonstrukci přednost právě ona? „Rekonstrukce, která ze zastávky učiní bezbariérovou, zde vznikla především kvůli nově přemístěné poliklinice na ulic rohu Milady Horákové a Františka Křížka,“ vysvětlil místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ).

Hotovo do konce roku

Rekonstrukce zastávky pozmění i její blízké okolí. Počítá se se zřízením nových, širších a bezpečnějších přechodů pro chodce, zabudují se nové cyklostojany. „Zdaleka se nejedná jen o předláždění komunikace. Součástí investice bude i zřízení systému odvodnění,“ vysvětlil Dolínek.

Rekonstrukční práce by za drobného omezení provozu měly být skončeny 15. prosince tohoto roku. „Budeme ale samozřejmě chtít rekonstrukci zhotovit co nejdříve,“ vysvětlil Smolka. Zhruba do konce října by měla být rekonstruovaná zastávka ve směru do Dejvic, přičemž následně se rekonstrukce přesune do opačného směru. „Z dalších zastávek, které bychom v blízké budoucnosti rádi přebudovali na bezbariérové, se rýsuje Čechův most,“ uvedl Mirovský.

Tramvajová zastávka se dočasně přemístí

Po dobu rekonstrukčních prací musejí cestující i řidiči automobilů počítat s nezbytnými změnami či omezeními. Zastávka ve směru do Dejvic bude provizorně přemístěna zhruba o 55 metrů dále po směru jízdy mezi ulice Kamenická a Haškova. Druhé strany ulice se bude po započetí výkopových prací týkat podobné omezení. Řidičům automobilů, kteří tudy jezdí, lze doporučit využití spíše Veletržní ulice.

Fotogalerie
8 fotografií