Nádraží býval a asi vždy bude bod, kam se schovat, kudy se přichází do Prahy,“ začíná své vyprávění u smíchovského vlakového nádraží streetworker Jan Špaček, který pomáhá na ulici drogově závislým už více než dvanáct let.

Pro subutex na Smíchov

Stojíme s ním na místě, kde kdysi stával i automat na nové čisté stříkačky. Teď tady už několik let není. A i přesto je místo stále vyhledávanou destinací toxikomanů. V zeleném porostu zdejšího travnatého plácku nacházíme stříkačku s jehlou. „Praha 5 je trochu specifická, jelikož je zde lékař, který předepisuje subutex (lék pro narkomany – pozn. red.),“ vysvětluje Jan Špaček, proč se Praha 5 stále drží mezi vyhledávanými místy drogově závislých.

Streetworkeři mapují toxiscénu a pomáhají

Honza už několik let denně potkává toxikomany, kterým se snaží pomoci. „Naše práce spočívá v důvěře. Nehodnotíme legalitu. Snažíme se vštípit důležitost hygieny, aby si udrželi dostatek zdraví do doby, kdy je to třeba začne štvát a rozhodnou se pro změnu,“ uvádí náš průvodce. Klientům pak nabízí rady, jak se dostat ze samotného dna, dává jim také propriety pro bezpečnější užívání drog.

Podívejte se na video, co všechno u sebe má streetworker, který pracuje s drogově závislými:

Video
Video se připravuje ...

Streetworker Jan ukazuje, co toxikomanům rozdává. Eva Fornálová

Václavák vede

Hledání případů v ulicích Prahy už není tak snadné jako před deseti lety. „Toxiscéna se rozmohla po celé Praze. Už to není jednom centrum,“ prozrazuje Špaček, že důvodem je i rozmach sociálních sítí. Nejvíce případů však stále potkávají nejen na Smíchově a Václavském náměstí, ale také v oblasti u Karlova mostu, hlavního nádraží, dolní části Holešovic i ve Stromovce u Vltavy.

»Perník« pro turisty

„Ten Václavák se stále drží díky turistickému ruchu. Cizinci tady běžně shání návykové látky,“ vysvětluje Honza, podle kterého je pro turisty na návštěvě v Praze běžné kupovat si kousek od svatého Václava na koni kokain. „Často je ale také někdo napálí, že jim prodá něco jiného,“ dodává streetworker.

Co teď letí?

Co se dalších oblíbených drog týče, mezi Pražany vede pervitin a subutex. „Subutex by měl sloužit jako substituční látka, která je jistou léčbou. Ale to nese úskalí, kdy se hojně obchoduje i s ním,“ prozrazuje Jan Špaček, že dostat se z onoho dna je pro toxikomany hodně náročné. 

Ušetřit pro člověka na ulici 1500 týdně na subutex je těžké,“ vysvětluje, proč se řada těchto lidí následně dostává do začarovaného kruhu, ze kterého se nedá dostat ven. Jan Špaček se nám snaží vysvětlit, že je odsuzování těchto závislých lidí zkratkovité.

A co heroin? Jelikož mnoho lidí závislých na heroinu už mezi námi není, zbývá jich už jen malá hrstka. „Heroiňáci“ dle Honzy přecházejí na krabicové víno, které je levné a pro alespoň částečné uspokojení dostupnější.

Složitá cesta ze dna

Naším typickým klientem je muž ve věku 36 let, má nedokončenou střední školu a bere asi od 16 let,“ prozrazuje Jan Špaček. „Tihle lidé jsou navíc v dluhové propasti, která jim brání v cestě dostat se zpět. Často se vrhají do sexuálního byznysu a krádeží, protože nevidí jiné východisko,“ popisuje odborník, podle kterého tak cesta ze dna vyžaduje opravdu silnou vůli.

Fotogalerie
8 fotografií