Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ANKETA: Co je přivedlo na Prague Pride? V průvodu nebyli jen gayové a lesby!

/
  • Proč přišli na Prague Pride?
    12. srpna 2018 ● 12:00

    Na letošní Prague Pride průvod vyrazilo včera na 40 tisíc lidí. Ne všichni patřili mezi LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby - pozn. red.) komunitu. Proč se rozhodli stát součástí duhového průvodu? 

  • 1.

    Marie (17) s Kateřinou (19)

    Proč přišly na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    „Prague Pride už je pro nás tradicí. Jsme tady už potřetí za sebou. Je to vždy skvělá party. Ale do LGBT komunity nepatříme. Jen chceme podpořit gaye a lesby a dát tak naší účastí najevo, že jsou jako my. Nezáleží na orientaci,“ prozradily studentky Marie (17) s Kateřinou (19).

  • 2.

    Karolina (15)

    Proč přišli na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    Karolína přišla na Prague Pride už podruhé za sebou. Poprvé ji strhla zdejší nabíjející atmosféra. „Chtěla bych svou účastí podpořit myšlenku a lidi, kteří tady jsou. Buďte takoví, jací jste. Nesnažte se být někým jiným, i kdyby to po vás chtělo okolí,“ svěřila se Kája (15), která není součástí LGBT komunity.

  • 3.

    Štěpánka (15) s přáteli

    Proč přišli na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    „Přišli jsme podpořit našeho kamaráda, i když nejsme gayové ani lesby. Chceme mu tím vzdát hold, že ho máme rádi takového, jaký je. A v neposlední řadě jsme tu i proto, abychom si společně užili skvělý den,“ prozradila za partu přátel Štěpánka (15).

  • 4.

    Přátelé Diany (18)

    Proč přišli na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    „Na Prague Pride jsem teprve podruhé. Naposledy to stálo za to. Hraje tady skvělá hudba, člověk pozná nové lidi. A panuje tady úžasná atmosféra. Nikdo se nemračí, všichni se usmívají a sdílejí,“ vysvětloval Erik, který je sám součástí LGBT komunity. Jeho přátele pak přišli s ním, aby podpořili nejen jeho, ale také jinakost. „Hlavně nechci, aby se lidé, kteří jsou jiní, cítili sami. Proto tady jsem. Jsem tady i kvůli podpoře nejlepší kamarádky, která má šanci být na den normální a já na chvíli jiná. Tohle v Bibli není, Bůh nikdy nechtěl, aby se lidé nenáviděli,“ uvedla Dia (18). 

  • 5.

    Lucie (20) s přítelem

    Proč přišli na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    „Přestože nejsme součástí LGBT komunity, rozhodli jsme se je přijít podpořit a oslavit tu jinakost. Můj přítel je Asiat, takže o to více chápe, jaké to je být ve společnosti - u nás v Česku - jiným. Jsme pro rovnoprávnost ve všech ohledech a taky pro to, že si lásku zaslouží všichni,“ prozradila Lucie (20).

  • 6.

    Kim (20)

    Proč přišli na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    „Ještě nikdy jsem na Prague Pride nebyla. Znám to jen z médií, a tak jsem byla zvědavá, jak to probíhá. Samozřejmě mě sem přivedla podpora gayů a leseb, i když sama jsem heterosexuální. Jsem zvědavá, jak si to užijeme,“ sdělila vyzdobená Kim (20).

  • 7.

    Honza (43)

    Proč přišli na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová

    „Miluju lidi a jsem tady, abych podpořil celou LGBT komunitu. Sám jsem pansexuál (člověk, který miluje lidi všech pohlaví bez ohledu na to, jaké je jejich sexuální zaměření - pozn. redakce), ale na Prague Pride mířím hlavně proto, abych načerpal pozitivní energii, které je tady habaděj,“ řekl Honza (43), který byl na akci teprve podruhé.

  • 8.

    Barbora (29) s kamarádkami

    Proč přišly na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    „Nejsme součástí LGBT komunity, ale chceme tímto podpořit stejná práva pro všechny bez ohledu na jejich sexuální orientaci,“ vysvětlila stručně účast sebe a svých kamarádek Barbora (29).

  • 9.

    Zdeněk (28)

    Proč přišli na Prague Pride?
    Autor: Eva Fornálová
    „Mám moc rád tento festival. Je skvělé, že se sejde tolik lidí, kteří podporují dobrou věc. Sám jsem součástí LGBT komunity. Jsem tady už popáté, některé roky jsem vynechal. Ale úplně poprvé, když jsem zamířil na Prague Pride, jsem byl zvědavý a od té doby mi to přirostlo k srdci,“ řekl Zdeněk (28), který si dal s přípravou na sobotní průvod opravdu záležet. Duhová křídla vyráběl několik hodin společně se svými přáteli.

  • 10.

    Barbora (25)

    Proč přišla na Prague Pride průvod?
    Autor: Eva Fornálová
    „Byla jsem hned na prvním a druhém ročníku. Pak jsem si udělala delší pauzu. Ale jelikož tady kamarád je gay, tak jsme se rozhodly s kolegyněmi, že ho přijdeme podpořit. Baví nás to tady. Je tu úžasná atmosféra,“ prozradila Bára (25), která není součástí LGBT komunity, ale vždy sem přichází jako podpora svých přátel. 

    Fotogalerie
    10 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy