Z budovy je zatím vidět jen část, ale i ta stojí za to! Z pravého křídla Národního muzea dělníci postupně odstraňují lešení a Pražané jsou překvapeni. Muzeum, jak ho znali, je totiž pryč! Pískovcové kvádry byly otryskány tlakem vody s různými chemikáliemi.

Mohly za to saze

„Zdi jsou výrazně světlejší, ale je to v naprostém pořádku. Historicky se přiblížilo podobě po dokončení,“ vysvětlil Blesku architekt a historik Petr Kučera s tím, že podle dobových fotografií byla budova po dokončení přesně takhle světlá. Co fasádu zašpinilo? „Z rozboru se zjistilo, že na vině byly saze, nikoliv zplodiny z aut, jak se mnoho lidí domnívá,“ řekl Blesku Kučera. Na konci 19. i v 1. polovině 20. století se totiž v Praze hojně topilo uhlím.

Památka po SSSR

Když 21. srpna 1968 stříleli Sověti na muzeum, mysleli si prý, že jde o budovu parlamentu. Střelba zanechala na fasádě mnoho děr. Když komunistický režim chtěl tento omyl zamaskovat, dělníci schválně na »zamáznutí« použili beton, který byl v pískovci vidět a na památku tak zůstaly na muzeu kropenaté sloupy. Při rekonstrukci se museli stavbaři vypořádat i s tímto historickým odkazem. Nakonec padlo rozhodnutí díry retušovat a nechat je jen na dvou sloupech i s vysvětlující tabulkou.

Stálo to přes 2 miliardy

Muzeum se kvůli opravě uzavřelo už v roce 2011. Stavba začala až na jaře 2015. Plánované náklady přesahují dvě miliardy korun. Na nově zastřešeném nádvoří vznikne prostor pro větší exponáty i kavárnu. Výstavní plocha bude zvětšená až na dvojnásobek a poskytne místo pro řadu nových expozic. A navíc mezi Historickou a Novou budovou budou moci lidé chodit podzemním tunelem.

Fotogalerie
8 fotografií