Většina dotázaných si oddechla, že opravy jsou již u konce: „Schody jsou dobrý, ale moc se to tady nezměnilo. Na to, jak dlouho to bylo zavřený, jsem docela překvapená,“ říká usměvavá slečna Markéta. „Je to tu příjemný, hezký a vůbec by nevadilo, kdyby reklamy kolem eskalátorů nebyly,“ popisuje své pocity z nového výstupu paní Dana.

Dotazovaní si většinou pochvalovali čistotu nového výstupu, ale třeba pan Karel si postěžoval, že „to tady pořádně nevyčistili. Tak dlouho to bylo zavřený,“ a rukou ukazuje směrem na prostory kolem nástupiště metra. Naopak mladý pan Ondra si metro a výstup pochvaluje: „Vidím to úplně poprvý a je to takový moderní a čistý,“ mluví o svých prvních dojmech.

Pomalejší schody za ruské „rychlíky“

Staré pohyblivé schody vyrobené v SSSR roku 1985 nahradily lehčí a nové od firmy Schindler. Ruské eskalátory jezdily rychlostí 0,9 m/s a byly skoro o čtvrtinu rychlejší než ty nové. Doposud mohly fungovat, poněvadž měly výjimku, a nemusely tak splňovat stávající evropské normy. Ptali jsme se, zda-li si cestující všimli nějakých změn: „Je to pohodlnější, ale zvláštně se potom chodí. Je to jiný povrch. Pohyb eskalátorů mi přijde pomalejší. Dneska mi to nevadilo, protože jsem nepospíchala, ale jindy by mi to asi vadilo,“ svěřila se slečna Zuzana, zatímco čekala na metro.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá cesta po nových eskalátorech. Jiří Marek

Většina občanů si pomalejší cesty vzhůru nevšimla nebo jim rychlost nevadila: „Pomalejší schody mi ani nepřijdou. Ale asi je to tím, že tolik nespěchám,“ odpovídá paní Dana. Z výstupu metra odpovídala ve spěchu slečna Marie: „Moc jsem se nerozhlížela, ale přijde mi to v pohodě. Jako každý jiný metro. Schody jsou docela pomalý, ale já chodím po schodech pěšky. Takže mi to nevadí,“ říká a utíká ke křižovatce.

Podle tiskové mluvčí Anety Řehkové z Dopravního podniku hlavního města Prahy může za pomalé schody nová legislativa. „Nově zprovozněné pohyblivé schody jsou nyní s rychlostí 0,75 m/s nejrychlejší, co dovoluje současná legislativa. Což je i nejvyšší povolená rychlost pohyblivých schodů,“ řekla pro Blesk.cz. „Nejpomalejšími jsou například podchodové eskalátory ve stanicích Palmovka nebo na Náměstí Republiky,“ doplňuje pro zajímavost Aneta Řehková.

Fotogalerie
9 fotografií