„Dnes předáváme stavební firmě Ave-servis staveniště a díky tomu bude moci zahájit práce na dvou menších kobkách číslo 2 a 4. Ve středu bude vstup do těchto kobek a menší prostor před ním ohraničen,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Staveniště pro velké kobky, kde působil například Bajkazyl, bude město stavební firmě předávat po 27. dubnu. „Nyní čekáme na ukončení lhůty pro podání námitek vůči vítězi výběrového řízení a čekáme na nabití stavebního rozhodnutí,“ sdělil Hofman.

„Na rekonstrukci bylo vyčleněno 225 milionů korun, půjde tak o největší úpravy náplavek v novodobé historii,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s tím, že se opravy návštěvníků téměř nedotknou. 

Po letošních úpravách kobek čeká vltavské náplavky samotná rekonstrukce, která potrvá až do roku 2020. „Vedle výrazného zlepšení technického a sociálního zázemí náplavek budeme například invstalovat terminál lodní dopravy, plovoucí toalety nebo nástupní můstky,“ dodala Krnáčová.

Rašínovo nábřeží

Na nejvíce navštěvované náplavce na Rašínově nábřeží začnou během tohoto týdne úpravy, které vycházejí ze studie architekta Petra Jandy. Týkat se budou kobek, sociálního zázemí, mobiliáře a inženýrských sítí. Předpokládaný termín dokončení je na konci listopadu. „Omezení se týká pouze tří provozů v kobkách a jednoho menšího prostoru před nimi. Nedojde tedy k uzavření náplavek, jak se někteří provozovatelé snaží prezentovat," uvedl mluvčí radnice Vít Hofman.

A jak velká plocha se skrývá pod pojmem menšího prostoru? „Jedná se o veřejný prostor před vstupem do kobek. Prostor je zhruba tři metry široký o velikosti dva a půl metru na každou stranu od vchodu do kobky,“ sdělil pro Blesk.cz tiskový mluvčí.

Hořejší nábřeží

Práce na zajištění zasíťování nábřeží mezi železničním a Jiráskovým mostem na Smíchově začaly už letos v únoru. Úprava nábřežních kobek by měla být hotova v září. Do listopadu pak bude upravován a doplněn mobiliář. Po projednání s dotčenými orgány se navíc musejí doplnit i kotevní prvky.

Dvořákovo nábřeží

Rekonstrukce nábřežních kobek mezi Štefánikovým mostem a ulicí Na Rejdišti bude probíhat až od druhé poloviny kvěnta. Na konci srpna na práce naváže úprava a doplnění zasíťování. Ani na mobiliář se nezapomene. Ten bude upravován po etapách. Část bude hotova v listpadu, zbytek pak v příštím roce.

Náplavky se v sezoně proměňují v místo společenského setkávání a navštíví je tisíce lidí. Po pravém břehu navíc vede páteřní cyklostezka A2. Ve správě má náplavky městská firma Trade Centre Praha.

Video
Video se připravuje ...

Pražská náplavka na Rašínově nábřeží se na léto uzavře. A Moravu čekají velké opravy nádražních budov Blesk TV

Fotogalerie
34 fotografií