O nedávném víkendu se na Staroměstském a Václavském náměstí otevřely největší velikonoční trhy v Praze, které každoročně lákají tisíce návštěvníků. Nelze pochybovat, že by tomu letos mělo být jinak. Jakmile se ale budou chtít vypravit z jednoho náměstí na druhé, může je při nepříznivém počasí čekat i cesta špínou a blátem, pískem a kamením.

Načasování oprav kvůli turistům

Oprava povrchů komunikací v ulici Na Můstku je zařazena do akcí běžné údržby většího rozsahu,“ uvedla na dotaz Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací (TSK). „Termín byl volen mimo zahájení hlavní turistické sezony a i s ohledem na dokončení prací první etapy před velikonočními svátky.“

Podle firmy DAP, která opravy provádí, byl důvodem havarijní stav povrchu desek a mozaikové dlažby v ulici Na Můstku. Podnět k opravě dala radnice Prahy 1. „Termín dokončení je určen na 28. března, ale s ohledem na stávající klimatické podmínky lze předpokládat drobné posunutí termínu dokončení,“ vysvětlila Lišková.

Termín rekonstrukce chodníku byl naplánován na březen z důvodu nejnižšího počtu chodců a turistů,” zní oficiální stanovisko firmy DAP. Jakmile bude ulice Na Můstku opravena, přikročí její řemeslníci k opravám chodníku v Provaznické a Rytířské ulici.

Video
Video se připravuje ...

Opravuje se chodník v ulici Na Můstku, kudy proudí davy lidí mezi Staroměstským a Václavským náměstím. David Zima

Chodci zrovna nyní z oprav nemají radost

Ulice je v současné době průchozí, ale výrazně zúžená. Její povrch je přitom „obnažený“ na beton, místy nerovný a hrbolatý. Chodcům se pod nohy pletou kameny a kamínky nejrůznějších velikostí, písek, bláto a jiné nečistoty. Při mokrém počasí tudy čistou nohou neprojdete.

„Já moc nechápu, proč je to rozkopané zrovna teď, když jsou ty trhy,“ podivovala se paní Helena (72), která právě z Václaváku mířila na Staroměstské náměstí. Hrbolatý povrch jí při chůzi činil potíže. „Je to nepříjemné. Asi to nějaký důvod mít musí, ale to načasování…“ kroutila hlavou. Jiná kolemjdoucí, která si nepřála být jmenovaná, byla razantnější. „Raději se mě snad ani neptejte, co si o té rozkopané Praze myslím. To by se ani nesmělo napsat,“ odpověděla zaníceně.
Fotogalerie
10 fotografií