Organizace Lesy hlavního města Prahy pečuje o tři sta kilometrů vodních toků na území metropole. Mezi ty patří i Botič, který nevypadá nijak zvlášť reprezentativně.  „Koryto Botiče je oproti minulosti více zanesené... Nejvíce zanesená část je v úseku od finančního úřadu po ústí do Vltavy,“ prozradila tisková mluvčí Lesy hl. m. Prahy Petra Fišerová.

Pravidelný úklid

Jakmile se projdete podél potoka, zjistíte, že na hladině i na březích se všude možně povalují odpadky. Jak je to možné? „Vodní tok Botič čistíme pravidelně jednou za čtvrt roku. Pokaždé po celé délce Botiče posbíráme komunální odpad, zlikvidujeme černé skládky, odstraníme bezdomovecké příbytky,“ popisovala náročnost úklidu Petra Fišerová.

Video
Video se připravuje ...

Botič děsí kolemjdoucí. Z potůčku je spíš skládka Eva Fornálová

„Bohužel stav po vyčištění vydrží v řádech maximálně dní, spíše hodin,“ svěřila s povzdechem Fišerová. Přitom Botič uklízeli teprve před nedávnem, hned na začátku ledna. Důvod, proč nedochází k častějšímu čištění, je prostý. Náklady na jeden úklid se pohybují v průměru okolo 100 000 korun.

„Bohužel musíme konstatovat, že nepořádek v okolí toku často vypovídá často i o přístupu místních spoluobčanů ke svému okolí a životnímu prostředí obecně,“ sdělila mluvčí, která potvrdila, že z potoka vytahují vyřazené spotřebiče, matrace i pytle s odpadky. 

Botič

Původ názvu Botič sahá až do 12. století. Botění nebo také botnění totiž znamená nabývání objemu a rozvodňování. Kdybyste se chtěli projít po celé jeho délce, ujdete 34,5 kilometru. Jeho pramen objevíte ve Středočeském kraji v lese Okrouhlík na území Čenětic. Přesto velká část protéká Prahou, a to 21 km. Pokud budete mít volnou sobotu nebo neděli, rozhodně stojí za to vydat se podél pramene.

Fotogalerie
14 fotografií