„Jela jsem volit do Horoměřic. Utíkala jsem se psem na autobus, abych ho stihla. A já ho stihla…“ začíná hořké svědectví mladé herečky Julie, která se shodou okolností ocitla v autobuse linky 316. Stejně jako mnozí ostatní vyjela v pátek odpoledne za Prahu, aby vykonala svou občanskou povinnost.

Julie ale měla štěstí v neštěstí – nehodu totiž přežila. „Jsem v pořádku, pes taky, mám pár škrábanců, budou modřiny,“ popsala, jaké následky na ní prudký náraz do stromu zanechal. Tři lidé při nehodě bohužel zemřeli. „Zapalte za ně dnes svíčku. Moc milý řidič už není mezi námi, 22letá slečna, co nehodu zavinila, a spolucestující,“ pokračuje Julie. 

Největší nehoda od 90. let

Při tragické nehodě, která se stala v pátek před čtvrtou odpoledne, zemřeli tři lidé a dalších 45 bylo zraněno. „V pátek v 15:40 hodin dispečerky pražské záchranky přijaly první volání z místa dopravní nehody u Horoměřic, sdělila mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jana Poštová. Jelikož se jednalo o největší dopravní nehodu autobusu v Praze za posledních 20 let, spolupracovali při jejím řešení jednotky záchranářů z Prahy i ze Středočeského kraje.

„6 lidí bylo zraněno vážně, šlo především o úrazy hlavy, hrudníku a pánve. 9 lidí utrpělo středně těžká zranění a 30 lidí bylo poraněno lehce,“ uvedla dále Poštová. Už tak složitou situaci komplikoval fakt, že mezi zraněnými bylo 12 dětí. Právě jedno z nich, spolu s dospělým raněným, muselo být uvedeno do umělého spánku. Pacienti byli následně rozvezeni mezi 6 pražských nemocnic.„Včerejším dnem jsme přijali okolo 18. hodiny 8 pacientů,“ sdělil Blesk.cz mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. „6 z nich utrpělo lehká poranění, jednalo se převážně o odřeniny, oděrky a naraženiny. 2 pacienti ve věku do 19 zůstali v péči dětské chirurgie hospitalizovaní kvůli úrazům hlavy. V ohrožení života nejsou.“ Do FN Motol bylo včerejším dnem přivezeno 14 osob, z toho 5 z nich bylo těžce raněných.

 

„Přijali jsme celkem 12 pacientů. 6 jsme ošetřili ambulantně a ještě tentýž den byli propuštěni na domácí léčení, nejednalo se o nic vážného,“ řekl Blesk.cz mluvčí Thomayerovy nemocnice Ondřej Macura. „Zbylých 6 jsme museli hospitalizovat. 2 dospělí pacienti utrpěli zlomeniny dolních končetin, kvůli kterým podstoupili operaci. V hospitalizaci u nás také zůstaly 2 děti na pozorování.“

Rozsáhlý zásah si vyžádal tzv. traumaplán

Kvůli páteční dopravní nehodě byl vyhlášen tzv. traumaplán 1. stupně, který se vyhlašuje v případě vyššího počtu raněných. Na místě kromě jednotek záchranných služeb Prahy a Středočeského kraje zasahovali i jednotky Pragomediky Plus, Meditransu, dobrovolní záchranáři nebo Záchranáři z Asociace samaritánů ČR.

Fotogalerie
48 fotografií