Papouščí „klučina“ Max se »narodil« v České republice ve vynikajícím chovu. Jeho narození a výchova je podle slov jeho chovatelky Vladislavy Čarkové svým způsobem zázrak. „Většinou se totiž daří vychovat naprosté minimum mláďat. Miminka totiž často umírají, a to i v přírodě,“ vysvětluje majitelka, která má v domácnosti celé hejno exotického ptactva. „Vylíhnout kakadu palmového z vajíčka není už samo o sobě vůbec nic snadného,“ ocenila zejména dobrou práci původního chovatele.

V jeho péči a pod jeho dozorem se Max narodil 6. června. Jeho rodiče jsou přitom divocí papoušci. Momentálně je mu 6 měsíců, a dá se říci, že dosahuje zhruba poloviční velikosti než dospělý jedinec, který může měřit až 68 cm výšky. Kakadu palmový běžně žije v Austrálii a na Novém Zélandu. V České republice se i u chovatelů nebo zoologických zahrad vyskytuje velice sporadicky.

Opeřený »skvost«

Kakadu palmový je největším ze všech kakaduů. A je i jedním z nejzručnějších. „Je pro něj typické, že si vyrobí hůlku z klacíku, vezme si ji do nohy a bubnuje s ní do rytmu, aby se zalíbil samičce,“ vysvětlila chovatelka Čarková. Nejen tím je ovšem unikátní. Jeho chov není pro každého, poněvadž se mezi chovateli řadí mezi ty nejnáročnější na péči. „Jsou to přítulní papoušci, kteří jsou roztomilí a usilují o pozornost člověka.“

Video
Video se připravuje ...

Papoušci jsou hraví a rádi skotačí. David Zima

Kakadu palmový je zařazen mezi chráněné papoušky. „Máme více druhů těchto velmi vzácných papoušků,“ uvedl Pavel Klika, který se s Vladislavou Čarkovou o papoušky stará. „Průběžně k nám chodí kontroly z České inspekce životního prostředí a z Městské veterinární správy. Maxe ještě neviděli, ale už se moc těšíme, až ho uvidí. Jsou to lidé, kteří se našim papouškům snažili vždy velmi pomoci.“ Dosud Max žije ve vlastní kleci. Až se „otrká“, bude žít »hejnovým« životem s ostatními papoušky, které Vladislava s Pavlem chovají.

Fotogalerie
30 fotografií