Krátce před zahájením rozlévání rybí polévky už bylo náměstí v obležení. Několik desítek lidí se rozhodlo ochutnat polévku od starostky. „Jsme tady už třetím rokem, takže se to pro nás stává takovou milou vánoční tradicí,“ prozradila paní Iveta, která přišla s celou rodinou.

Někteří nepřišli pouze na misku polévky. Řada seniorů si přinesla z domu plastové krabičky a ešusy, aby si vzali jídlo i na doma. „Mám tady misku, abych přinesla i kamarádce. Nevadí to?,“ ptala se seniorka s plastovým kyblíkem při nalévání polévky. Další pán po ní si zase přinesl litrový ešus.

Dobrota na doma 

Starostka i zbylý personál pak lidem bez váhání nalili i na pozdější degustaci. A ti, kteří si neodnášeli polévku na večeři, si odnesli letáčky, aby si doma mohli přichystat na štědrovečerní tabuli taky takovou. „Doufám, že mi ji žena uvaří,“ smál se pan František, který si s sebou vzal letáček s receptem.

Jsem ráda, že se z rybí polévky stal u nás milý obyčej, který zahřeje a potěší v předvánočním shonu,“  těšila se Hujová, která nejen byla u dochucování polévky poté, co ji uvařili ve školní jídelně, ale také ji sama nalévala.

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadalo na náměstí Jiřího z Poděbrad krátce po 11 hodině Eva Fornálová

Pokud jste si letáček zapomněli, tady máte originální recept na 6 porcí:

Vývar: 500 g rybích kostí, hlavy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový lístek, sůl, 2 l vody

Polévka: 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, 1 svazek petrželky, špetka muškátového květu, pepř, sůl, 220 ml smetany

Krutony: 150 g veky, 30 g másla, sůl

Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme. Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zalijeme vývarem, zavaříme jíšku, přidáme na kostičky nakrájené maso, jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem. Veku nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, nakonec přidáme sůl. Hotovou polévku podáváme s krutónky a sekanou petrželkou.

Fotogalerie
28 fotografií