Městečko by Praha mohla vybudovat během několika let, záměr nyní zkusí na magistrátu představit radní pro bezpečnost, kterého trenažér v Karlových Varech velice zaujal. „Velmi rád bych se zasadil o to, aby k realizaci podobného instruktážního zařízení mohlo v dohledné době přistoupit i hlavní město Praha,“ uvedl radní.

Využití by podle něj určitě získalo, stejně jako oblibu u veřejnosti. „V nejmenším nepochybuji, že by pro účely metropole našlo stoprocentní využití, neboť počet škol na jeho území asi netřeba zmiňovat. Proto jsem si Svět záchranářů v Karlových Varech prošel osobně. Poznávacím znamením celého areálu jsou specifické budovy včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice,“ popsal dále.

Cvičení i technika jako v reálu

Veřejnost a hlavně děti by si tu mohly vyzkoušet, jaké je to být záchranářem, hasičem nebo policistou. „Všechny stanice jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů. Součástí tohoto malého, ale velmi efektivního světa integrovaného záchranného systému je navíc moderní dopravní hřiště s železničním přejezdem,“ vysvětlil Hadrava. Děti se tedy v městečku mohou naučit, jak se zachovat při nejrůznějších nehodách či v krizových případech.

Celý areál by mohl sloužit také současným členům Integrovaného záchranného systému. „Profesionální jednotky ho mohou využít jako bezchybný trenažér. Takže asi nemusím podotýkat, že bych podobnou planetku IZS rád viděl i v Praze,“ zakončil radní. 
Fotogalerie
12 fotografií