O videu, které zachycuje taxikáře, jak kopou a pěstí bijí do auta řidiče Uberu, jsme již informovali, až nyní však vyšlo najevo, že jeden z mužů, kteří se incidentu aktivně účastnili, je mluvčí Sdružení českých taxikářů David Bednář.

O celé věci exkluzivně pro Blesk.cz promluvil napadený řidič Uberu. „Přijel jsem pro cestujícího, taxikáři mě obestoupili, začali mi polepovat auto a nadávat, bránili mi v odjezdu,“ popisuje, jak se podle něj incident udál.

„Bouchali a kopali mi do auta, v podstatě mi zničili auto, rozbili přední sklo. Jedním z nich byl i David Bednář ze Sdružení českých taxikářů,“ říká majitel vozidla, který si přál zůstat v anonymitě.

„Nyní to řeším s pojišťovnou a policií. Navíc jeden z taxikářů, kteří mi bránili v odjezdu, nyní tvrdí, že jsem ho chtěl přejet, je to absurdní. Vadí mi, že to vrhá špatné světlo na Prahu a na Českou republiku celkově,“ popsal dále.

Zatajení incidentu před veřejností

David Bednář má však na celou situaci rozdílný názor. Už minulý týden tvrdil, například při rozhovoru v České televizi, že o takovém případu neví a nebyl ho účasten nikde na letišti. Až video, které redakce Blesk.cz získala, jej usvědčuje z toho, že tuto situaci před mnoha médii zatajil.

Po přímých dotazech na konflikt před budovou letiště v Praze však přiznal, že se opravdu takové situace zúčastnil. „Nějaký incident vznikl, bylo to přesně tak, že já jsem byl ten, kdo volal policii, protože jeden z řidičů se pokoušel do mě najet a ohrožovat mě. Já vím, že jsem to auto nepoškodil, prostě vím, že to tak je,“ vysvětluje, jak se podle něj celá situace udála.

Celou věc prý nevnímá jako útok, ale spíše sebeobranu. „Já to vnímám tak, že to bylo otočeno proti mně. Já to rozhodně nevnímám tak, že bychom byli účastníci něčeho, kde bychom měli ničit auto. Byla tam konfrontace a řidič začal být agresivní a útočný, takže si začal on, on ten spor vyvolal,“ zdůvodňuje Bednář, proč volal policii.

„Já to nepodporuji, nemám potřebu se toho účastnit, to není správná cesta někomu rozmlátit auto, ale vidíte sám, jak to někdo dokáže otočit. To už musí ale posoudit policie. Rozhodně se na to nedívám tak, že bych někam přišel ničit auto,“ hájí se.

Válka pražských taxikářů proti konkurenční službě Uber, jež je podle nich nelegální, v Praze vrcholí. V posledních týdnech taxikáři hned dvakrát demonstrovali na Letišti Václava Havla, snažili se vyjednat, aby měl Uber stejné podmínky a povinnosti, jako mají oni. K těm patří například taxikářská koncese, auto evidované jako vozidlo taxislužby či taxametr. Rozhodovat o tom bude následně příslušné ministerstvo. 

Fotogalerie
24 fotografií