V současné době pokračuje stavební řízení. Předpoklad je takový, že by potřebná stanoviska mohla být vyřízena do konce roku. Žádost o stavební povolení bude následovat. Konkrétní termín stejně jako termín zahájení stavby, plánovaný na příští rok, společnost neuvedla, sdělila Alexandra Drozdová z agentury Best Communications, která developera zastupuje.

Nový dům by měl zaplnit nejen místo po zbouraném domě, ale také proluku, která na rohový dům navazuje již několik let, a pozemek ve vnitrobloku. Na místě proluky stávala tiskárna, která chátrala mnoho let. V roce 2008 ji tehdejší majitel zboural, teprve poté požádal o sejmutí památkové ochrany, čemuž ministerstvo kultury vyhovělo; památkově chráněný zůstal pozemek.

Obchody a kanceláře

V době, kdy objekt již vlastnila firma Flow East, bylo v roce 2013 strženo na základě posudku statika i torzo fasády. Rohový dům ministerstvo za památku neprohlásilo, zejména z obavy z arbitráže kvůli zmařené investici. Developer při svém postupu vycházel z předchozích rozhodnutí úřadů, která projektu umožňovala budoucí realizaci. Firma Flow East vlastní i sousední hotel Jalta, celkem v Praze 1 má devět nemovitostí včetně šesti kulturních památek.

Nový dům by měl mít devět nadzemních podlaží a tři podzemní. V horním z nich a ve dvou nadzemních podlažích mají být podle plánů obchody, ve zbytku nadzemní části budou kanceláře. Investor o nové budově říká, že by měla svým vzhledem navazovat mimo jiné na pražskou secesi. Do projektu prý firma investuje miliardu korun; druhou miliardu prý pohlcují náklady a přípravy. O konkrétní podobě fasády domu architekti aktuálně diskutují s příslušnými úřady, uvedla Drozdová.

Fotogalerie
14 fotografií