„Famfrpál“ je populární hlavně v kouzelnickém světě Harryho Pottera, jeho obliba ale v posledních letech stoupá i u „mudlů“ – i když s drobnými úpravami. Protože většina smrtelníků neumí létat na koštěti, mají hráči mezi nohama tyčky, které si přidržují jednou rukou.

I při „mudlovském famfrpálu“ se ale hrají hned tři hry v jedné – se třemi druhy míčů. „Hraje se vybíjená, házená a ještě honička za člověkem, který po 17 minutách vybíhá se zlatonkou,“ vysvětluje hráčka českého týmu. 

Pravidla nejsou vůbec jednoduchá, na první dobrou je pochopí nejspíš jen opravdoví potteromilci: Proti sobě stojí vždy dva týmy o sedmi hráčích, každý z nich se snaží získat co nejvíce bodů tak, že hodí míč – camrál – do jedné ze tří obručí protihráče. Ten ale může brankové tažení zmařit pomocí dalších míčů, zákeřných potlouků.

Podívejte se, jak se hraje „famfrpál“:

Video
Video se připravuje ...

Famfrpál na Letné Eva Fornálová

Hra končí ve chvíli, kdy se některému z chytačů podaří lapit poslední míček, zlatonku, za niž tým získá třicet bodů. „Hra se hraje vždy tak, že je třeba, aby v týmu byli čtyři zástupci jednoho pohlaví. Nestane se tak, že by se proti sobě postavil tým sestavený pouze z mužů a žen,“ doplňuje složitá pravidla jedna z hráček.

Hledají se noví hráčí

V Česku není hra zatím tolik rozšířená. Na našem území jsou aktivní jen tři týmy. „Ostatní dva týmy jsou v Olomouci a Brně. O vznik se pokouší liberecký a hodonínský tým,“ prozradil Michael Škácha, jeden ze zakladatelů pražského famfrpálového týmu.

Pokud byste měli zájem stát se členy, nábory uzavřeny nejsou. Pražský tým trénuje každou středu v sedm hodin večer na Letné. A kromě pořádné honičky na vás v budoucnu čekají evropská klání a seznamování se s dalšími nadšenci Harryho Pottera.

Fotogalerie
14 fotografií