Průvod vyrazí tentokrát dřív. V 11:30 se začnou lidé shromažďovat ve spodní částí Václavského náměstí, v půl jedné se dají do pohybu. Obejdou celé náměstí a budou pokračovat na Letnou.

Akce pochopitelně omezí dopravu v centru města. „Jdeme tradiční trasou. Přičemž na nejkratší nezbytnou dobu budou zastaveny tramvaje projíždějící Václavským náměstím. Tam se to dělá tak, že projde část průvodu, nechá se projet tramvaj a pak jde zbytek. Zdržení je tedy opravdu v řádech minut. Dále pak v Revoluční ulici bude na chvíli zastaven provoz při přechodu průvodu a poslední omezení nastane na nábřeží dole pod schody na Letnou. Opravdu se snažíme, aby naše akce neomezovala Pražany,“ uvedla mluvčí Prague Pride Bohdana Rambousková.

Organizátoři očekávají, že do průvodu přijde podobně či ještě více lidí než loni. Tehdy jich bylo 40 tisíc. Pořadatelé počítají i ty, kteří stáli po stranách a průvod pozorovali.

Pride Village, House i Theater

Festival zahájí jako obvykle akce na Střeleckém ostrově. Vystoupí zde mimo jiné česká rapperka SharkaSs, kterou můžete znát ze show Česko Slovensko má talent. Má tu schopnost, že jí řeknete slova a ona je dokáže ihned zrýmovat do celé písničky.

Na ostrově dále v pondělí vystoupí akrobati živého cirkusu, slovenská zpěvačka Katarzia, romská kapela Terne Čhave a balkánští Circus Brothers.

Právě na Střeleckém ostrově se na celý týden usídlí takzvaná Pride Village. Půjde o místo, kde se bude konat řada akcí. 

Dalšími dvěma místy, kam bude soustředěna část programu, jsou Pride House (v Langhansu ve Vodičkově ulici v Praze 1) a Pride Theater, které se letos kvůli opravě Švandova divadla přesouvá do Venuše ve Švehlovce.

Přijedou bojovníci za práva LGBT lidí

Festival se letos zaměří na osudy gayů z Čečenska, o jejichž šikaně nařízené vedením země se svět dozvěděl letos. Prague Pride uspořádá sbírku, jejíž výtěžek bude věnován organizaci Russian LGBT Network pomáhající čečenským gayům hledajícím útočiště v Moskvě.

Přijede také arménský aktivista Eduard Martirosyan či významná osobnost anglikánské církve Jayne Ozanne. „Jayne se podařilo prosadit hlasování proti tak zvaným convertion therapies, což jsou různé praktiky, kdy se církevní hodnostáři snaží opravit lidi s homosexuální orientací různými pavědeckými metodami,“ vysvětluje mluvčí.

Letošním mottem Prague Pride je slogan Zbytečný festival. Proč? Dozvíte se v reportáži v tomto díle pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte také první popelářku, která začala pracovat v hlavním městě:

Video
Video se připravuje ...

Chlapi šílí: Praha má první ženu-popelářku! A mezi paneláky stojí středověká tvrz. Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Podívejte se i na fotky z minulých průvodů v rámci Prague Pride:

Fotogalerie
13 fotografií