Tísňová linka se rozezvonila ve středu odpoledne, volalo hned několik svědků, kteří viděli v ulici Novoborská v Praze 9, jak do ženy udeřil blesk.

„Mohu potvrdit, že jednotka zdravotnické záchranné služby zasahovala u ženy po zásahu bleskem. Došlo u ní k zástavě oběhu a výraznému popálení. Záchranářům se pacientku podařilo oživit, následně ji převezli do vinohradské nemocnice,“ uvedl z tiskového oddělení pražské záchranky Ondřej Franěk.

 Sledujte meteoradar s bouřkami ZDE.

„Jednou variantou je, že blesk udeřil mimo zmíněnou ženu, ale proud se šířil po mokrém povrchu a zasáhl ji. Další možností je zasažení vedlejším bleskem, kdy hlavní výboj udeřil do budovy v blízkosti a ženu pak mohla zasáhnout jen jeho část,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová. Používání dešníku je v bouřce jinak riskantní především v přírodě mimo zástavbu, kde kolem člověka už nejsou žádné vyšší body.

Ondřej Franěk, který mimo jiné působí také jako vedoucí lékař operačního střediska pražské záchranné služby, podotkl, že za posledních pětadvacet let nepamatuje, že by se stalo něco podobné v městském prostředí.

Podívejte se na příběh mladého motorkáře Dominika, kteří přežil zásah bleskem:

Video
Video se připravuje ...

Dominik přežil zásah blesku: Ujel dva metry na motorce, pak už si nic nepamatuje Jitka Pecharová