Umělec s pseudonymem Fotograf bez talentu z Prahy žil 16 dní v chudinské čtvrti, která stojí přímo v hlavním městě Bangladéše. Za tu dobu viděl to, co si mnozí nedokážou ani představit. „Během cestování po Bangladéši jsem měl tu možnost poznat život ve slumech, sirotčincích a vesnických školách. Když jsem viděl tamní chudobu, uvědomil jsem si, jak moc jsme v Evropě bohatí,“ začíná vyprávět Fotograf bez talentu.

V Bangladéši žije 70 milionů lidí v chudobě, kteří neumí číst, psát ani počítat. „Děti se živí těžkou fyzickou prací, starají se o své malé sourozence a sbírají odpadky. Džíny a košile „Made in Bangladesh“ vyrobily jejich ruce,“ uvádí fotograf. Silné obrázky s příběhy nyní vystavuje umělec v pražském Vnitroblocku. Výstava My, děti slumu přináší materiál z míst, kam se běžný turista nedostane. „Díky organizaci Adra jsem přespával u místních křesťanů. Opravdu skvělí lidé. Sám věřící ale nejsem,“ říká fotograf.
Děti si hrají v labyrintu plechů a bambusových tyčí. Uličky jsou tam vrtkavé a kluzké. Dvakrát už se stalo, že dítě spadlo dolů do bažiny a nepřežilo.
Autor: archiv, Fotograf bez talentu

Bangladéšský kluk (13) utekl za vzděláním

Měl by chodit do školy a užívat si dětského života. Místo toho Šubroto (13) ze slumu v Bangladéši pracoval v tesařské dílně 15 hodin denně sedm dní v týdnu. „Vždy chtěl být inženýrem a snil o studiu na 350 km vzdálené škole za velkou řekou. O tom ale jeho rozvedená matka nechtěla ani slyšet. Vzdělání mu zakázala, protože byl zdrojem peněz.

Jeho sny nikoho nezajímaly. Šubroto začal připravovat promyšlený útěk z domova a jednoho dne jej opravdu uskutečnil. Vlakem, lodí, autobusem i pěšky cestoval přes čtvrt Bangladéše a doopravdy dorazil až do školní lavice. Ve svých 13 letech konečně začal svou cestu za svobodou a vzděláním,“ vypráví skutečný příběh Fotograf bez talentu.
Šubroto cestoval přes čtvrt Bangladéše, aby se mohl stát žákem školy.
Autor: archiv, Fotograf bez talentu

Největší dětský sen? Škola!

Pro české děti samozřejmost, pro bangladéšské největší výhra. Fotograf se rozhodl, že chce dětem z chudinských čtvrtí pomoct, a tak se jim pokusí zřídit školní třídu. Aby toho mohl docílit, rozhodl se příběhy a fotografie ze slumu vydat v knižní podobě. Výtěžek z jejího prodeje pak věnuje právě na provoz školní třídy. Pokud chcete i vy pomoci a dozvědět se více, navštivte webovou stránku www.beztalentu.cz.

Kdo je Fotograf bez talentu?

Fotograf bez talentu je pseudonym umělce z Prahy, který médiím nikdy neukázal svou tvář ani pravé jméno. Zaměřuje se především na portréty a příběhy lidí. Má za sebou řadu úspěšných projektů, například »Putovní foťák«.

Výstava nabízí 25 fotografií

Kdy? Denně od 11 do 22 hodin, do 14. května

Kde? Kavárna Vnitroblock, Praha 7

Za kolik? Zdarma