„Pražská doprava je specifická svou hustotou a o nečekané situace na silnicích tak není nouze,“ prozradil Robert Tomka, který u záchranky v Praze s několika přestávkami pracuje už 16. rokem jako řidič-záchranář a před časem se stal i koordinátorem pro výcvik a vzdělávání řidičů.

Koncem loňského roku se proto spolu s ostatními řidiči sanitek vydali na polygon v Hradci Králové. „Byli jsme tam úplně poprvé, všichni tam získali spoustu zkušeností. Byl bych velice rád, kdyby se taková akce konala pravidelně, alespoň jednou za rok,“ řekl Tomka. Speciální školení se skládalo ze dvou částí, a to teoretické a praktické. „Nejprve se všichni seznámili s technikou i taktikou jízdy. Nechyběly ani rozbory dopravních nehod. Pak došlo i na jízdy,“ popsal Tomka. Řidiči si vyzkoušeli jízdu na mokré i suché vozovce.

Budou trénovat v Praze?

Brzy možná uvidíte sanitky trénovat i v Praze, a to na konci dálnice D5 u Zličína, na jejím slepém rameni. „V současné době jednáme s magistrátem o poskytnutí výukové plochy, kde by se vyučovalo brzdění a rozbor brzdné dráhy, případně i vyhýbací manévry,“ dodal Tomka. 

Fotogalerie
15 fotografií