Výzkum Město pro byznys hodnotí všechna města, obce a všechny městské části hlavního města. „Osmička“ podle něj boduje díky přístupu úřadu směrem k podnikatelům. Po třetím místě z předloňského roku za rok 2016 osmá městská část s přehledem zvítězila.

Podle odborníků patří mezi její největší přednosti úspěšné čerpání dotací, velký rozsah úředních hodin a v neposlední řadě skvělý výsledek v testu elektronické komunikace, ve kterém se hodnotí rychlost, vstřícnost a kvalita odpovědi daného živnostenského odboru na dotaz fiktivního podnikatele.

„Jsem nadšený z tohoto ocenění, které potvrzuje naši snahu o zkvalitňování podmínek nejen pro rezidenty, ale i pro podnikatele. Minulý rok jsme investovali zejména do revitalizací veřejných prostranství a školství a tyto dvě oblasti zůstávají naší prioritou i letos,“ řekl místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil (ANO).

Jaké je to začít podnikat už v 12 letech?

Video
Video se připravuje ...

Jiří pracuje od dvanácti let. V šestnácti ho soud zplnoletnil a začal podnikat Blesk TV

Na druhém místě se umístila Praha 9, přitom před rokem byla až na desátém místě. Mezi její silné stránky patří podle hodnotitelů podíl výdajů radnice na investice, vysoký podíl středních a velkých firem a velice úspěšné čerpání dotací z Evropské unie.

Centrum potvrzuje důležitost

Na třetí pozici nakonec skončila Praha 1, ta se na prvních místech umisťuje dlouhodobě především v kritériích z oblasti podnikatelského prostředí. V rámci Hlavního města Prahy se může chlubit nejvyšším podílem podnikatelů, právnických osob a středních a velkých firem.

Současně vykazuje centrum také nejvyšší meziroční růst počtu ekonomických subjektů a nezaostává ani v oblasti přístupu radnice.

Hodně se naopak propadla Praha 5, a to z prvního až na deváté místo. Svůj podíl na tom může mít rozpad koalice a změny v obsazeních Rady nebo odborů městské části. Za rok 2015 hodnotitelé chválili poměr příjmů a výdajů, který měla Praha 5 druhý nejlepší ze všech městských částí.

Klesl ale podíl firem, které podnikají v páté městské části. Právě přístup veřejné správy v roce 2016 byl podle odborníků problémem a v rámci Prahy jí patřilo až patnácté místo.

Celkové pořadí - Hlavní město Praha:

1. Praha 8
2. Praha 9
3. Praha 1
4. Praha 10
5. Praha 2
6. Praha 15
7. Praha 22
8. Praha 3
9. Praha 5
10. Praha 4
11. Praha 12
12. Praha 7
13. Praha 18
14. Praha 17
15. Praha 14
16. Praha 19
17. Praha 16
18. Praha 21
19. Praha 6
20. Praha 13
21. Praha 20
22. Praha 11