Jízdní kolo si v posledních letech Pražané oblíbili, v metropoli se ale zároveň zvýšil počet dopravních nehod cyklistů. V roce 2015 vyjížděli policisté k 199 případům, kdy se stali součástí nehody právě lidé na kolech. U 87 dopravních nehod byli na vině cyklisté.

„Při nehodách utrpělo 18 cyklistů těžká a dalších 124 lehká zranění. Většina z nich se odehrála ve večerních či nočních hodinách nebo za snížené viditelnosti. Často řidiči motorových vozidel argumentovali tím, že si jedoucího cyklisty všimli až na poslední chvíli,“ vysvětlil preventista policie Ladislav Beránek.

Mezi další nehody pak patří i srážky neosvětlených cyklistů na cyklostezkách či srážky cyklistů s chodci.

Pokud pojedete bez světel, čekejte pokutu

Po víkendovém přechodu na zimní čas se bude v listopadu stmívat už kolem čtvrté hodiny. To pro cyklisty znamená horší viditelnost, která může zapříčinit dopravní nehodu. Každý, kdo se vydá v pozdějších odpoledních hodinách na projížďku na kole, by měl dbát bezpečnosti.

„Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy,“ uvedl Ladislav Beránek. Pokud vás tedy policisté přistihnou bez světel, hrozí vám pokuta až 2000 korun.

Kontroly na silnicích i na cyklostezkách

Policisté se tak na listopad spojí se strážníky městské policie a pracovníky magistrátu, aby zvýšili kontroly cyklistů. „Hlídky se tak zaměří na tyto rizikové účastníky silničního provozu. Kontrolovat cyklisty budou policisté na silnicích i cyklostezkách,“ sdělil preventista policie.

Pražská policie také rozjíždí akci s názvem „Nejezdi jak netopejr!“, při které bude sledovat právě osvětlení cyklistů za snížené viditelnosti.