Ochotni debatovat o kole vysokém 12 metrů jsou památkáři z toho důvodu, že by nepřevyšovalo okolní zástavbu, a neporušovalo by tedy podmínku, kterou dalo Praze UNESCO

„Tím, že je Praha zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, musí splňovat určité podmínky. A jeden z těch bodů je zachování horizontu, panoramat a pohledů z, do a v památkové rezervaci,“ popsal v rozhovoru pro pořad Selfie z Prahy šéf pražských památkářů Jiří Skalický. Ten zatím čeká, s jakým definitivním projektem za ním investor přijde.

Pokud za vámi dorazí investor s návrhem na stavbu 60metrového ruského kola, povolíte mu ho?

Je otázka, jak bude vypadat projektová dokumentace. V případě, že by to bylo skutečně 60metrové kolo, které by mělo být umístěno v památkové rezervaci UNESCO, tak to bude velmi diskutabilní a myslím si, že povoleno nebude.

V jakém případě byste ho povolili?

Těžko říci. Ono pokud tato pouťová atrakce bude mít 12 metrů, zapadne architektonicky i objemově do zástavby v okolí a prostoru, tak samozřejmě je to k diskusi a dá se říct, že neohrožuje univerzální hodnoty památkové rezervace. Na druhou stranu je otázka, jestli by to pak pro toho provozovatele splňovalo kritéria provozu a atraktivnosti.

Jaký vidíte největší problém, tedy ten, kvůli kterému kolo povolit nechcete?

V podstatě to kolo je výškově i objemově velmi naddimenzované pro oblast památkové rezervace. Tím, že Praha je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, tak musí splňovat nějaké podmínky. A jeden z těch bodů, charakteristických, který podléhá velmi přísné ochraně, je zachování horizontu, panoramat a pohledů z, do a v památkové rezervaci.

Investor argumentuje například oblibou kol v Paříži a Vídni. To vás nepřesvědčí?

Nepřesvědčí. Paříž, Vídeň, Londýn, to jsou rovinatá města, tam nejsou ani výhledové body, nota bene struktura architektury a urbanismu je jiná než v Praze. Praha je velmi rozmanitá – morfologicky i architektonicky. Těch výhledových bodů tady máte kolem Vltavy desítku, turisté si k nim cestu najdou a toto kolo se nám zdá velmi nadbytečné.

Kdo bude za památkáře rozhodovat?

My vyčkáme na stanovisko Národního památkového úřadu, které nám dá odborné vyjádření, popasujeme se samozřejmě i s názorem investora a pak budeme rozhodovat my jakožto odbor památkové péče magistrátu.

Které megalomanské projekty jste v minulosti už zamítli?

V podstatě jsme nezamítali takové projekty. Byli investoři na konzultacích s podobnými návrhy, například ruským kolem v prostoru hlavního nádraží, ale už v rámci konzultací ustoupili od svých záměrů, protože byli upozorněni na to, že nejsou realizovatelné.

Takže tento projekt je nejdál?

Zatím je nejdál, ale jak podotýkám, u nás zatím žádná oficiální žádost není podána, to znamená, že záleží, kdo a kdy podá žádost o naše závazné stanovisko. Musí se také rozhodnout, jestli kolo, které se tam má umístit, bude stavba, dočasná stavba, zařízení…

Kde má ruské kolo stát? Jak má vypadat? Co kvůli němu zboří? Dozvíte se v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Mapy míst, kde najdete nejvíc pokémonů! A jak Pat a Mat opravují chodníky v Praze. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček