Hlídkování v ulicích a pokutování neukázněných řidičů není jedinou náplní strážníků městské policie, stará se o pořádek také na Vltavě. „Slouží nás 16, máme non-stop službu 7 dní v týdnu, 365 dní v roce,“ říká pro Blesk.cz jeden z členů týmu poříční policie Tomáš Zvolánek. Všichni členové se střídají ve 12 hodinových směnách. K dispozici mají moderní vybavení k téměř každé situaci, se kterou se mohou potkat.


Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

„Máme tady vybavení na záchranu osob, potápěčské nebo i lezecké vybavení,“ pokračuje dále Zvolánek. Poradí si tak téměř s čímkoli, k dispozici mají i detektor na kovy. Od zachraňování osob až po hledání motoru, který mohl kvůli závadě odpadnout z lodi.


Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA



Rozhodně si ale strážníci užijí i spoustu akce při záchraně lidí. Naneštěstí je to zpravidla někdo přiopilý, který spadne z mostu nebo se rozhodne přesvědčit své kamarády o své (ne)smrtelnosti.

Video
Video se připravuje ...

Blesk strávil odpoledne na lodi pražské městské policie. David Malik

„Třeba před dvěma týdny mladík skočil u služební lodě z náplavky do vody a pak nebyl schopen zpět vylézt, tak jsem pro něj skočil ještě v uniformě do vody a pomohl jsem mu na naše plavidlo,“ svěřuje se Zvolánek.

Sezóna alkoholu na náplavce

V letních měsících se nejčastěji potýkají s lidmi, kteří se dostanou do problému kvůli alkoholu. „Začala sezóna a vlastně hned na začátku jsme potkali neosvětlené plavidlo, kdy nás na první pohled upoutal vyšší počet pasažérů, než by vozidlo mělo vézt. A když jsme přijeli blíže, tak jsme zjistili, že celá posádka je kompletně opilá,“ sděluje dále na otázku, s čím se v létě často setkávají.

 

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

Na vodě přitom platí, co se týče alkoholu, stejná pravidla, jako na silnicích. „Podobně jako řidič, tak i vůdce plavidla nesmí požít alkohol. Je to podobné jako s cyklisty. Jsou prostě účastníky provozu na plavební cestě.“ upřesňuje Zvolánek.

Jezdit se nesmí ani příliš rychle, což je od letošní sezóny novinka. Některé úseky na Vltavě jsou tak opatřeny značkami omezující „rychlost“ jako na silnici. Své opodstatnění na řece tak policie určitě má, což si myslí i její vedení. Proto před téměř půl rokem policie koupila moderní loď Nord Star 28.

Technické parametry lodi:

Délka: 9,3 metru
Hloubka (trupu pod vodou): 3,1 metru
Výška: 5,4 metru
Váha: 3,9 tuny
Maximální váha (i s nákladem): 4,7 tuny
Doporučená maximální rychlost: 36 uzlů (66 km/h)
Maximální rychlost až 80 km/h

Podívejte se na exkluzivní fotogalerii pro Blesk.cz:

Fotogalerie
17 fotografií