Přívoz má za účel výrazně zkrátit cestu mezi Holešovice a Karlínem. Zatímco přístup k přívozu v Holešovicích je téměř nový, na břehu v Karlíně je situace jiná. Od vody zde vedou schody, které dělají problém i dospělým lidem, natož seniorům nebo dětem. Schodiště je ve špatném stavu a chybí zde zábradlí. K odpovědnosti za schody se nikdo nehlásí.  

Schody nevhodné pro veřejnost

Redaktor Blesk Praha se nejprve zeptal na radnici Prahy 8, podle které za přístup k vodě zodpovídá Povodí Vltavy. „Schody na straně Karlína jsou v dolní části na pozemku státního podniku Povodí Vltavy a celé jsou součástí břehového opevnění v naší správě. Nebyly ovšem budovány jako schodiště pro provoz přívozu, a tedy pro využívání širokou veřejností, ale jako přístupové schodiště pro údržbu břehových pozemků. S provozem přívozu a přístupem k němu přes pozemky pod naší správou jsme souhlasili za podmínky, že funkčnost všech souvisejících objektů si dle platné legislativy zajistí provozovatel přívozu,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Druhá část schodů
Autor: Jan Jakubec

Pozemek není náš, říká provozovatel přívozu

Obrátili jsme se tedy na provozovatele přívozu, a to Pražskou paroplavební společnost. Ta se hájí tím, že schody vybudovali a přístupovou cestu vyčistili, jak nejlépe mohli. Problém je, že cesta není v jejich majetku, i když se jedná o jediný přístup k přívozu z Karlína.

„Pozemek není náš. Pokusili jsme se přístup k vodě co nejvíce vyčistit a zkultivovat, ale tím, že to není náš pozemek, tak větší stavební úpravy nejsou v našich silách ani kompetenci. Budeme se snažit znovu kontaktovat Prahu 8, zda by lepší přístup pro občany nezajistila,“ vysvětluje pro Blesk.cz předseda představenstva Paroplavební společnosti Jan Hamza.

Nakonec celá záležitost skončila opět na Praze 8. Radní Radomír Nedopil (ANO) reagoval následovně: „Budu se snažit přesvědčit jak Povodí Vltavy, tak Pražskou paroplavební společnost, aby daly situaci do pořádku. Není to jen o tom s velkou slávou otevřít nový přívoz, je také potřeba, aby se postarali o bezpečnost lidí, kteří jej mají využívat.“