Voda se dezinfikuje oxidem chloričitým, který se používá k likvidaci legionelly místo chloru. „Po tuto dobu je možné teplou vodu používat bez omezení. Dle hygienické stanice se nedoporučuje pouze sprchování obličeje a čištění zubů. Studenou vodu lze použít bez jakéhokoliv omezení,“ uvedl mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík.

Podle něj lidé teplou vodu většinou nepijí. I kdyby ji ale požili, nemělo by se jim nic stát. „Legionella zasahuje dýchací cesty. Požití vody by nemělo nic způsobovat,“ dodal.

Informace o výskytu bakterie v teplovodním potrubí se objevila v pondělí, legionella pocházela nejspíš z nepoužívaného kohoutku či sifonu v jednom z domů ve Vysočanské ulici. Povolené limity byly překročeny asi 120krát.

Hygienici potvrdili, že kontaminovány jsou jen rozvody v jednom vchodě bytového domu ve Vysočanské ulici 561/63, přesto trvají na dezinfekci potrubí v celém bloku.

Bakterie legionella může podle varování hygieniků způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Nejohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou.

Znečištění pitné vody způsobilo letos v květnu v Praze vážné zdravotní problémy. V Praze 6 vodu kontaminoval průsak z kanalizace, 32 tisíc občanů bylo asi týden bez pitné vody, 4144 lidí onemocnělo. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže. Vyšetřovací komise dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.

Kdy (ne)má cenu mačkat tlačítka na otevírání dveří v MHD? Experimenty s řidiči na magistrále. A jak se lidé baví na účet Blanky? Podívejte se na nový díl zábavně-zpravodajského pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Semaforový chaos na magistrále! A čudlíky v MHD chytřejší, než si myslíte Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček