Speciální pořádková jednotka dnes několik hodin zasahovala u památkově chráněné usedlosti Cibulka v Praze. V 09:00 podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana vyzvala několik desítek squatterů, aby objekt opustili. Zhruba po dvou hodinách část z nich se psy a kočkami z usedlosti odešla.

Osm lidí skončilo v policejních poutech. Zbylé čtyři squattery, kteří vyšplhali do věže objektu, před polednem sundali policisté se žebříky. Tři squattery převezli záchranáři do nemocnice. Ze dvora, do kterého není vidět, byl slyšet hluk a křik.

Stropnický: Spory by měl řešit soud, ne policie

Už během zásahu se začaly množit spekulace ohledně jeho přiměřenosti. Pražští politici budou žádat podrobnosti k dnešnímu policejnímu zásahu proti squatterům. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) na dotaz ČTK řekl, že spory by měl řešit soud, ne policie.

Navíc podle něj panují pochybnosti ohledně přiměřenosti zásahu. Vyzval policii, aby zveřejnila záznam z akce. „Považuji za nezbytné prověřit zákonnost celé dnešní akce,“ uvedl náměstek. „To, že do objektu nebyl vpuštěn nikdo z nezávislých pozorovatelů, kteří by jednání obou stran sporu objektivně popsali, považuji minimálně za nestandardní,“ doplnil. Podle něj záchranáři do nemocnice převezli tři zraněné squattery.

Místostarosta Prahy 5 Lukáš Budín (SZ) uvedl, že se radnice bude chtít od policie dozvědět podrobnosti včetně toho, na kolik akce vyšla. „Připadá mi totiž neadekvátní,“ řekl Budín. Oficiálně prý městská část o zásahu jako úřad informována nebyla. „Já jsem o tom věděl, policisté mi volali,“ uvedl místostarosta.

Praha 5 chce podle Budína jmenovat speciální komisi, která by měla řešit budoucnost usedlosti. „Samozřejmě bude záležet na vlastníkovi, zda to bude chtít. My jsme připraveni s tím pomoci a záleží nám na tom, aby Cibulka nespadla a byla opravena,“ řekl. „Vlastník této nemovitosti více než jedno desetiletí s chátrajícím objektem nic nedělal, což vyvolávalo dojem, že čeká, až objekt zchátrá definitivně, a on tak po jeho demolici získá lukrativní parcely pro developerský či jiný obchodní projekt s ekonomickým výnosem,“ doplnil Stropnický.

Vlastník památkově chráněné nemovitosti v úterý zabránil squatterům ve vstupu do usedlosti. Večer na ně podal trestní oznámení. Kvůli tomu dnes ráno na místo dorazilo několik desítek policistů včetně členů antikonfliktního týmu. V domě bylo po ránu zhruba 50 až 70 lidí. Někteří výzvu k odchodu uposlechli. Policisté vyčkávali, zda squatteři odejdou dobrovolně. A před polednem začali s přímým zásahem.

Lehká zranění při zásahu utrpěli dva muži a jedna žena. „Na našem opatření nevidím nic nezákonného. Celou dobu jsme squattery vyzývali, aby opustili budovu, a drtivá většina z nich to udělala. Celou dobu byl na místě státní zástupce. K zásahu došlo až poté, kdy se čtyři osoby zabarikádovaly ve věžičce. I s nimi ale nejdříve mluvil vyjednávač a členové antikonfliktního týmu,“ řekl Hulan. Výrok náměstka Stropnického komentovat nechtěl. „To mi nepřísluší,“ řekl.

Jedna z obyvatelek Cibulky ČTK už ráno řekla, že na dvoře usedlosti je zhruba stovka těžkooděnců a vodní dělo. Většina squatterů podle ní po výzvě policistů odešla. Z místa odjelo několik aut s věcmi. A vozy se zadrženými.

Kam se obyvatelé usedlosti přesunou, není jasné. Majitel budovy Oldřich Vaníček v telefonickém rozhovoru ze zahraničí ČTK řekl, že se situaci snažil řešit smírem, nabízel dokonce obyvatelům odvoz věcí a náhradní ubytování, ale bez úspěchu. „Je to pro mě velice nepříjemná situace, pevně jsem věřil v dohodu. Včera (v úterý) se ale do budovy nahrnulo dalších 50 lidí,“ uvedl.

Fotogalerie
11 fotografií