Okolo 124 let staré dominanty Václavského náměstí se div nechodí po špičkách. Aby nespadla. Přežila sice dvě světové války, ale kdo ví, zda přežije čekání na výběr firmy, která historické budově Národního muzea dá nový kabát. To trvá už přes rok a půl. Vítěz vypsaného tendru v hodnotě jedné a půl miliardy korun totiž stále ještě není z důvodu připomínek potvrzený.

Národní muzeum přivítalo posledního návštěvníka 7. července 2011. Od té doby je pro veřejnost zavřené, přesto chátrající památku vedení Muzea občas pronajme. „Protože je budova prázdná, snažíme se ji využívat k pronájmům, obzvláště pro filmové produkce. Příjmy z roku 2014 jsou téměř 8 milionů korun,“ řekl Blesku ředitel Národního muzea Michal Lukeš a dodal: „Nejenže pokryjí náklady na provoz, které činí 5 milionů ročně, ale přinášejí nám i celkem slušný příjem.“

Jenže to může být podle zdroje Blesku mnohem horší... Náklady na provoz mohou být až dvojnásobné. „Je to kolem 10 milionů korun ročně, topí se tam, platí se ostraha, něco stojí opravy po pronájmech nebo půjčené lešení,“ řekl zdroj Blesku, který je seznámen s hospodařením.

Kromě toho, že se za prázdnou budovu platí, je ale pro národ stále smutnější, že se budova z roku 1891 nenávratně rozpadá. „Především vnější plášť a umělecké prvky se musí nahrazovat, již nikdy to tedy nebudou původní originály,“ řekl Lukeš.

Fotogalerie
9 fotografií