Dvacetiletý mladík je obviněný ze tří brutálních znásilnění, za které mu hrozí deset let vězení. Pokud ale soudní znalec dojde k závěru, že některá z napadených žen utrpěla těžkou psychickou újmu, může za mřížemi strávit 12 let.

"Velký obdiv patří první z poškozených. Ta, byť otřesena brutálním útokem, předala kriminalistům velice konkrétní svědectví, na základě kterého se podařilo vytvořit identikit. Z 85 % odpovídal skutečnosti," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Na základě podobizny násilníka reagovala řada svědků. Kriminalisté prověřili stovky oznámení. Žádné však nevedlo k dopadení pachatele. "Nicméně i tak patří široké veřejnosti velký dík za to, že nebyla lhostejná k osudu poškozených," řekl hlavní vyšetřovatel případu kapitán Milan Macháček.

Policie nakonec vypátrala pachatele na základě stop, které zajistila na místě brutálních útoků. "Jednalo se především o indície, jejichž výskyt na místě nemůže pachatel nijak ovlivnit, a stejně tak je nemůže sám odstranit, nebo znehodnotit, neboť ani netuší, že je na místě činu zanechal," vysvětlil Hulan s tím, že tito "němí svědci" ukázali na dvacetiletého Ukrajince, který v Česku žije už čtyři roky. 16. ledna v podvečer ho zadrželi v místě jeho bydliště v Libušské ulici.

Mladík je podezřelý z toho, že 22. prosince napadl ženu ve Štúrově ulici, podruhé zaútočil přibližně o 45 minut později v Otradovické ulici. Obě ženy se naštěstí ubránily.

K brutálnímu znásilnění však došlo na Praze 4 v podchodu pod Vídeňskou ulicí směrem k Thomayerově nemocnici. Muž tehdy přepadl devětadvacetiletou ženu, položil jí ruku na krk a druhou rukou neznámý předmět k hlavě. Poté ji znásilnil u areálu školy a školky Klárova ústavu.

Policie posun v případu včera výrazněji nekomentovala. „V případu došlo v rámci objasňování k zásadnímu posunu,“ prozradil pouze policejní mluvčí Tomáš Hulan. Muže, který rozšířil po Praze strach a obavy z dalších útoků, však zadrželi minulý pátek. Hrozí mu 10 až 12 let vězení. Mladík byl už dříve obžalován v jiném případu kvůli údajně těžkému ublížení na zdraví.

Video
Video se připravuje ...

Identikit pražského znásilňovače Blesk - Richard Veselý, David Malík, redakce

Fotogalerie
7 fotografií