Ohňostroj začne 1. ledna 2015 v 18:00 hodin a odpálen bude z Letenských sadů. To znamená, že nejlépe půjde vidět z pražských mostů (Mánesův most, Čechův most, most Legií, Karlův most), dále jsou ke sledování vhodná pražská nábřeží jako např. Smetanovo i Dvořákovo nábřeží, popřípadě pražské vrchy jako např. Vítkov.

Samotná show bude trvat 10 minut a 15 vteřin a nese jméno Stroj času. Bude se skládat z pěti částí, které budou evokovat cestu časem – od 19. do 21. století. Po vystřelování efektů v barvách trikolory budou následovat části Sametová revoluce, Spartakiáda, Kat a Blázen, Kolem světa a zpět a Blýská se na lepší časy. V podkresu k prvnímu obrazu Sametové revoluce budou hrát hudební znělky Československé televize nebo hity Michala Davida. Hudební přenos ohňostroje bude vysílat rádio Regina na frekvenci 92,6 FM.

Na ohňostroji podle šéfa firmy, u níž si ho Praha objednala, pracují na papíře čtyři lidé. Patnáct techniků pak připravuje rachejtle přímo na místě. Odpálení se pak děje pouze stisknutím tlačítka Enter. „Letos máme připraveny výrobky, které vytvoří efekt ve výšce cca 300 metrů. Jedná se o kulové pumy o průměru 300 mm. Jeden takový "kousek" váží přes 10 kg a efekt, který vytvoří, může mít průměr třeba 200 metrů,“ řekl webu Pravá Praha šéf firmy Václav Krupička.

Během ohňostroje bude omezen provoz dopravy včetně MHD v místech, kde se čeká největší koncentrace diváků. Naopak metro bude posíleno od 16:30 do 19 hodin. V čase od 17 do 19 hodin bude úplně uzavřeno:

Dvořákovo nábř. v úseku Štefánikův most – nám. Jana Palacha

nábř. Edvarda Beneše v úseku Klárov – Štefánikův most

Čechův most, Mánesův most, Štefánikův most

Smetanovo nábř., Křižovnická, Divadelní

Hradební při vjezdu z ul. Dlouhá

Haštalská při vjezdu z ul. Rybná

Bílkova při vjezdu z ul. Elišky Krásnohorské

Maiselova při vjezdu z ul. Břehová

Břehová při vjezdu z ul. 17. listopadu

V době přibližně od 17:30 do 18:30 hodin bude obousměrně přerušen provoz tramvají v úsecích Dukelských hrdinů - nábřeží Kpt. Jaroše – nábřeží Edvarda Beneše – Klárov, Štefánikův most – Dlouhá třída, Palackého náměstí – Jiráskovo náměstí – Národní divadlo – nám. Jana Palacha - Čechův most, Mánesův most, Most Legií. Provoz linky 294 bude v 17:30 hodin ukončen.

Fotogalerie
7 fotografií