Podle prezidenta Miloše Zemana s ideou vzniku muzea, které by se věnovalo nejvyššímu státnímu vyznamenání, tedy Řádu bílého lva, přišel již na počátku 20. let minulého století Jiří Guth-Jarkovský, který na Pražském hradě působil jako ceremoniář a navrhl statut řádu.

Podle mluvčího hradní kanceláře Víta Nováka se výstava zabývá historií Řádu bílého lva, ale i o dalšími státních vyznamenání. Je věnovaná i třeba držitelům státních vyznamenání nebo historii samotné hradní kanceláře a organizací, které jsou k ní přidruženy. V rámci muzea je tak k vidění i místnost, která se věnuje prvnímu československému prezidentu Tomáši Garrigueovi Masarykovi nebo část, ve které je nábytek z pracovny prvního českého prezidenta Václava Havla.

Představeny jsou třeba originální náčrty návrhu Řádu bílého lva, ukázky státních vyznamenání, vystavena je také první prezidentská standarta, která vlála na Pražském hradě v roce 2018. "Je tu i numizmatický kabinet, protože se na výstavě významně podílela Česká numizmatická společnost," řekl ČTK Novák.

Prezident Zeman poznamenal, že Řády bílého lva byly v minulosti udělovány za roztodivných okolností. Připomněl vyznamenání třeba pozdějšího italského diktátora Benita Mussoliniho, který řád obdržel ve 20. letech 20. století za propagaci husitství a myšlenky československé samostatnosti. Za komunistického režimu byl podle Zemana řád do jisté míry degradován. "Když se podíváme na spektrum vyznamenaných, je to spíše patologické muzeum než cokoli jiného," řekl.

Video
Video se připravuje ...

Pravda vítězí, tak zní motto nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu Bílého lva... • VIDEO Blesk – Ivan D. Hladík

Fotogalerie
36 fotografií