„Letos máme opět příležitost se podívat na to, jakým způsobem zachytili profesionální i amatérští fotografové další rok života v našem městě,“ zahájil slavnostní vyhlášení primátor Hřib. Fotky jednak dokumentují minulý rok, jednak poskytují umělecký dojem divákům. Podle kurátorky a předsedkyně poroty Dany Kyndrové ukazují život v Praze. „Fotka mluví sama za sebe,“ myslí si. Není proto potřeba ji vysvětlovat.

Spousta snímků

První ceně primátora dominoval Richard Horák. Svou fotografií Dáma s Psíčkem a souborem snímků nejlépe obrazově vystihl život v metropoli. Cenu přebírala jeho dcera. „Fotka byla vyfocena za doby covidové. Je vidět, že za pandemie vzniklo i něco pozitivního,“ říká dcera. Poté se vyhlašovaly například kategorie Praha a její proměny, Lidé v Praze nebo Problémy Prahy. 

Focení je jako rybaření

Cenu za nejlepší černobílou fotografii získal Pavel Kmeť se svým snímkem Zasněžená Praha. „Studuji počasí, vím, že bude hodně sněžit a vyrážím ráno fotit, dokud to lidé neušlapou,” sděluje Blesku fotograf. Focení je pro Pavla Kmetě takové rybaření. „Vyjedu si, rozložím si stativ, dám si na něj foťák, filtry a fotím a čekám. Poté mám radost z výsledku,” popisuje svůj koníček fotograf.

Často chodí po Praze na procházky. Najde si místo a představuje si, jak by vypadalo v mlze. „Poté tam přijdu v mlze a zkusím fotku vyfotit tak, jak jsem si ji představoval v hlavě,” popisuje. Na jednom místě stráví okolo 15 minut. Na počítači upravuje snímky jen trošku. „Černobílý čtverec, dlouhá expozice a mlha, to je to nejlepší,” dodává na závěr. 

O soutěži

Soutěž a výstava Praha fotografická jsou jednou z oblíbených fotografických akcí. Každoroční výstavy odrážejí nejen proměny hlavního města, ale i tvůrčí aktivity a směřování jednotlivých profesionálních fotografů, stejně jako amatérských nadšenců. Postupně vzniká rozsáhlý soubor fotografií dokumentujících proměny historické podoby, vývoj a rozvoj hlavního města. Pro zájemce jsou snímky k vidění v Galerii Ambit do 14. května 2022.

Fotogalerie
24 fotografií