Poslední výstava nových akvizicí proběhla před 4 lety, tedy v roce 2017. Od té doby však GHMP nezahálela a své sbírky rozšířila o řadu zajímavých a pečlivě vybraných děl především od současných umělců. Nechybí však ani novinky z období 2. poloviny 20. století. Nákup nových děl umožnil i jednorázový finanční příspěvek od magistrátu ve výši 10 milionů, galerie tak mohla přímo podpořit umělce, které nejvíce zasáhla pandemie koronaviru.

„Už sedm let máme jistotu pravidelného rozpočtu, který určuje náš zřizovatel – hlavní město Praha. Díky tomu můžeme doplňovat naše sbírky o nová díla. Snažíme se využívat i granty od ministerstva kultury, to se nám zatím bohužel nedaří v takové výši, v jaké bychom si představovali,“ řekla ředitelka GHMP Magdalena Juříková.

„V loňském roce našim nákupům jednoznačně pomohla jednorázová dotace od magistrátu ve výši 10 milion korun. Velkou část peněz jsme použili na podporu současných umělcům, které zasáhla pandemie koronaviru – nemohli vystavovat ani se jinak prezentovat. Proto jsme nakupovali díla přímo od nich, abychom zamezili krácení zaplacené částky,“ dodala ředitelka.

Malby, plastiky i videa

Výstava No art today? je sice sbírková výstava, nově zakoupená díla k sobě ale tak dobře pasují, že nebyl problém díla logicky rozčlenit. „Podařilo se udělat výstavu, která není ani tak přírůstková, jako spíš mapuje aktuální témata a tendence v současném umění,“ řekla šéfkurátorka GHMP Helena Musilová. „Původně jsem měla ideu, že postupně představíme akvizice jednotlivých kurátorů, to jsme sice nakonec neuskutečnili, ale je takto rozdělen doprovodný program,“ dodala Musilová.

Výstava v Městské knihovně je rozdělena do několika tematických celků, představeno je zde umění především od 60. let 20. století po současnost. Návštěvníci se tak mohou těšit na malby, sochy, videa, instalace, kresby i grafiky od předních českých umělců jako jsou Františak Kyncl, Jan Hampl, Milan Kozelka, Jan Šerýcha, Milena Dopitová, Jitka Svobodová, Lenka Vítková a další.

K výstavě je připraven i bohatý doprovodný program v podobě přednášek, komentovaných prohlídek a workshopů. Dokonce nebudou chybět ani výtvarné ateliéry. Více informací lze nalézt na webových stránkách GHMP. Výstava potrvá do 30. ledna 2022.

Kde: Městská knihovna - 2. patro, Mariánské náměstí 1, Praha 1 a Dům fotografie Revoluční 1006/5, Praha 1

Kdy: od 6. října do 30. ledna 2022

Za kolik: dospělí - 150 Kč, Děti, studenti a senioři - 60  Kč

Video
Video se připravuje ...

V Městské knihovně jsou k vidění nové akvizice GHMP Veronika Foltová

Fotogalerie
13 fotografií