V pátek prvním dnem dvoudenního programu začal letošní ročník Metronome Festivalu v Praze. Na pódiu se blýskla i kapela Morcheeba, slavné hity zahrál Liam Gallagher z někdejšího fenomenálního uskupení Oasis, tuzemské barvy hájil například Pražský výběr.

V sobotu ráno se museli pořadatelé vyrovnat s následky nočního deště. Na mnoho místech v areálu zůstaly kaluže a bláto, přesto nedošlo k žádné katastrofě, která by narušila průběh festivalu. Místy na návštěvníky zaprší, ale doposud se jednalo pouze o slabé přeháňky. 

Styloví Jungle

První velký interpret, který přilákal stovky lidí byli od 17:15 britští neo soulový Jungle. Prostor pod pódiem se proměnil v taneční parket a lidé houfně tančili do rytmických bicí a basy. Dámy zase okukovaly fešné zpěváky. Fanoušci počítačové fotbalové série FIFA mohou Jungle znát z vydání v roce 2015. Jejich nejslavnější píseň Busy Earnin'byla na soundtracku a na Výstavišti také zazněla. V posledním vydání sportovní hry FIFA 19 Jungle nechyběli, zařazená byla Beat 54 (All Good Now). 

Temná Anna Calvi

Před pódiem, na němž vystoupila Anna Calvi zůstaly ještě pozůstatky páteční průtrže mračen. Organizátoři kaluže a bahno zasypaly kůrou, přesto si lidé držely odsud a těsně před pódiem „nebylo narváno“. Britské zpěvačce Anně Calvi to však bylo jedno a přítomným předvedla své kytarové schopnosti, za něž je často oceňovaná. Hudební kritici ji přirovnávají k PJ Harvey a na triku má spolupráci i s Davidem Byrnem, který na festivalu již v minulosti hrál.

Její písně jsou převážně temné a ponuré. A není se co divit, až do tří let putovala nemocnicemi, protože trpěla vzácnou dysplázií kyčelního kloubu, kterou mívají hlavně psi. Po množství operací se podařilo genetickou poruchu vyléčit. Na festivalu měla na začátku setu technické problémy s mobilním odposlechem a během písně dokonce stihla vyměnit baterky. Vše vyřešila a koncert na jedničku odehrála.

České ženy

Dramaturgové festivalu zařadili na program také hodinový projekt s názvem Hlasy svobody. Na pódiu se postupně vystřídalo 11 zpěvaček hrající v různých projektech a různé žánry. Jako druhá se kupříkladu objevila Barbora Poláková, která to pořádně rozjela s backvokalistkami a před diváky si zatančily. Velký potlesk sklidila Monika Načeva, když zazpívala text Jáchyma Topola „Udržuj svou ledničku plnou“. Jediná Lenka Filipová měla prostor pro dvě písně a jedna z nich byla „Zamilovaná“:„Tuhle píseň si přály holky z produkce,“ prozradila s úsměvem Filipová. Celý program Hlasy svobody uzavřela Tereza Černochová s dojemnou klasikou od Arethy Franklin „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman“ a udělala tak tečku za povedeným vystoupením českých zpěvaček.

Roztančení Primal Scream

V den koncertu slavil zpěvák a duše kapely Bobby Gillespie 57 narozeniny a na pódiu to komentoval slovy: „Tohle je nejlepší narozeninová oslava.“ Kytarista měl během koncertu časté problémy s kytarou, přesto kapela bravurně hrála. Na úvod zazněla hitová „Movin 'on' up“ a Primal Scream dál nešetřili hity jako „Can't go back“ nebo „Loaded“. Dav doslova explodoval při ravové skladbě „Swastika Eyes“. Píseň „Higher Than the Sun“ věnoval Bobby včerejší hlavní hvězdě: „Tohle je pro Liama (pozn. red. Gallaghera), který tu hrál včera. Ten chlap je skvělej,“ pochválil kolegu. Na Primal Scream přišlo mnoho lidí a hodně se tančilo.

Němečtí roboti

Program na hlavních podiích uzavíral headliner soboty Kraftwek, kteří do Prahy přivezli speciální 3D show. Čtyři členové uskupení, kteří jsou vnímaní jako novátoři elektronické hudby, měli za zády působivé velkoformátové plátno, na nějž se promítaly různé obrazce a filmové sestřihy. Ty bylo možné vidět pouze s 3D brýlemi. Fanoušci byli doslova nadšení a vystoupení legendární kapely si užívali. Rozlehlý prostor před pódiem byl skoro celý zaplněný.

Čtveřice stylizující se do role robotů zahrála slavné skladby jako „The Model“, „The Robots“ nebo „Tour De France“. Zazněla taky novinka „Autobahn“, kdy za jejich zády běžela projekce dálnice, po nichž jezdila auta. Večer na Metronome Festivalu bude po vystoupení Kraftwerk pokračovat na dalších podiích až do 5:30.

Food stánky

Po areálu je rozeseto také velké množství stánků s jídlem. Vyberou si zde vegetariáni, ale také milovníci dobře grilovaného masa. Zastoupená je česká, slovenská, indycká, vietnamská nebo thajská kuchyně. Fanoušci dobrého jídla se však musí nachystat, že ceny jsou festivalové a za burger průměrně zaplatí 200 korun.

Fotogalerie
82 fotografií