Nápad uspořádat oslavy svatého Václava nejsou ve Vršovicích žádnou novinkou. „Pořádání akcí pro vršovické sousedy a širší veřejnost v souvislosti se svátkem sv. Václava je v naší farnosti dlouhá tradice. Vloni jsme se vlastně jen rozhodli ji znovu vzkřísit,“ prozradil pastorační asistent Martin Peroutka z Farnosti Vršovice.

Chceme se podílet na kulturním a společenském životě naší čtvrti, k roli farnosti to vždy patřilo. Máme na náměstí kostel, který je bohužel často zamčený, nebo se v něm konají pro běžného kolemjdoucího obtížně srozumitelné bohoslužby. Někdy je prostě slušnost vyjít na kostelní schody a podat si ruce se sousedy. No a svátek hlavního patrona českého národa je pro to ideální příležitost,“ vyprávěl Peroutka o tom, jak se snaží opět probudit ve Vršovicích sousedský život. 

Jak to celé proběhlo?

A to se povedlo. Středověký průvod se světcem a zároveň vladařem na cválajícím koni přilákal z Vršovického náměstí na náměstí Svatopluka Čecha několik desítek obyvatel, zejména pak rodin s dětmi. V ulicích bylo rázem živo. „Přišli jsme se podívat na koníčka. Byli jsme tu už loni a moc jsme si to užili. A letos názor neměníme,“ pochvalovala si akci místní obyvatelka Denisa, která přišla s celou rodinou. Na místní pak čekala varhanní hudba, požehnání faráře a po náměstí se i rozléhala píseň Svatý Václave v podání pěveckého sboru. Ta zároveň sváděla k pokoukání další místní. Akce navíc vygradovala večerním opékáním buřtů.  

Podívejte se na video z hlavní divadelní scénky:

Video
Video se připravuje ...

Svatováclavský průvod s koňmi po Vršovicích Eva Fornálová

A proč byly slavnosti v předvečer svátku? „Že pořádáme průvod v předvečer slavnosti má praktický účel, protože tak můžeme akci nabídnout i těm, kteří se chystají na prodloužený víkend, ale nechtějí odjíždět ve spěchu po práci již ve čtvrtek. Má to ale i hlubší význam,“ vysvětlil Martin Peroutka. V pátek 28. září totiž ve zdejším kostele pořádají poutní bohoslužbu. Navíc se farnost drží i prastaré tradice slavností v předvečer důležitého svátku, která se odvíjí od židovského pojetí, kde den začíná západem slunce. „A právě to je podle nás prostor přizvat lidi zvenčí a slavit s nimi, bez ohledu na vyznání,“ řekl na závěr pastorační asistent.

Podívejte se, jak to ve Vršovicích vypadalo:

Fotogalerie
34 fotografií